Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 13:53

Ενημέρωση στην εποχή των τρολ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ενημέρωση στην εποχή των τρολ

Η αμφισβήτηση των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τους εθνικολαϊκιστές πολιτικούς, που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τον αντισυστημισμό ως όχημα για την ανέλιξή τους στην εξουσία, έσπρωξε χιλιάδες αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές σε δήθεν ενημερωτικές ιστοσελίδες με γελοία ονόματα, τύπου "apotatriatokalitero" - μπροστά στην επικινδυνότητα των οποίων, ο πρόδρομος "αυριανισμός" φαντάζει πια ως αθώα περιστερά.

Δυστυχώς όμως, οι πολίτες που γοητεύτηκαν από τις σειρήνες του εθνικολαϊκισμού, όχι μόνο αρνούνται σταθερά να παραδεχτούν το λάθος τους, αλλά στρέφονται και εναντίον όποιου τολμήσει επωνύμως να αμφισβητήσει τις ανυπόγραφες εύπεπτες σαχλαμάρες που έχουν υποκαταστήσει τις ειδήσεις στο Διαδίκτυο.

Εννοείται μάλιστα ότι όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει τις ανοησίες αυτές, δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος μόνο με όσους τις πίστεψαν, αλλά και με δεκάδες έμμισθα τρολ που πληρώνονται για να πλήξουν την εναπομείνασα αξιοπιστία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δημοσιογράφων. Τα τρολ, με γκαιμπελικές μεθόδους και πατώντας σε γενικά παραδεκτές αλήθειες για τις αδυναμίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στοχοποιούν ανοιχτά τους δημοσιογράφους με στόχο να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε φωνή επιχειρεί να αμφισβητήσει την "αλήθεια" του εθνικολαϊκισμού.

Ειλικρινά, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στην Ελλάδα που θα υπερασπιστεί την... αριστεία των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Αντιθέτως: Πάντα στάθηκα κριτικά απέναντί τους, καθώς πίστευα και πιστεύω ότι η πλημμελής λειτουργία τους είναι που φουντώνει τον εθνικολαϊκισμό - ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί μαθηματικά στον ολοκληρωτισμό.

Ειδικά στο χώρο του Τύπου, θεωρώ εγκληματική την ισοπέδωση που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, όταν εκδότες και καναλάρχες πίστεψαν ότι θα κάνουν κάνουν τη δουλειά τους με "φτηνό κρέας" κι ότι δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει και Τζον Λοκ ή Κάρλ Μαρξ για να γράψεις ένα αξιοπρεπές άρθρο. Με αυτή τους την πολιτική, και με συνεργούς τους πολιτικούς οι οποίοι επίσης θεωρούσαν ότι θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους με αγράμματους συνεργάτες, "νομιμοποίησαν" οι ίδιοι τις δήθεν ενημερωτικές ιστοσελίδες με γελοία ονόματα τύπου "apotatriatokalitero". Ετσι κι αλλιώς, ακόμα και ο ψαγμένος αναγνώστης δύσκολα θα έβρισκε σοβαρή διαφορά ανάμεσα στις σαχλαμάρες που αναρτά το "apotatriatokalitero" και στα παλαιότερα σαχλά ρεπορτάζ των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν άκριτα τις ανοησίες της κάθε συντεχνίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο τα λάθη των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης όσο και τα λάθη των κομμάτων δεν παρέχουν ελαφρυντικά σε όποιον εγκληματεί ζητώντας την αντικατάστασή τους από ανεξέλεγκτους φορείς "ενημέρωσης" τύπου "apotatriatokalitero", που ούτε καν γνωρίζουμε από ποιον χρηματοδοτούνται. Οποιος νομίζει μάλιστα ότι αυτά τα παράκεντρα εξουσίας εξυπηρετούν τις κομματικές (ή οικονομικές) επιδιώξεις του,  όχι μόνο είναι ανόητος, αλλά σύντομα, όταν θα αυτονομηθεί το "apotatriatokalitero", θ' αναγκαστεί να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο καθώς θ' αναρωτιέται κι αυτός όπως κάποιοι άλλοι... "ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον τόπο".

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 14:02

NEWSLETTER