Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 13:57

...νταούλια, κρόταλα χτυπολογούν στο βάθος

Γράφτηκε από τον

...νταούλια, κρόταλα χτυπολογούν στο βάθος

Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πίστευε πραγματικά ότι υπάρχει ενδεχόμενο να χορέψουν οι αγορές στο ρυθμό του κυβερνητικού ζουρνά ή αν απλώς χάιδευε τα αυτιά των ψηφοφόρων του.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι σύντομα θα αναγκαστεί για μια ακόμα φορά να συγκρουστεί με τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που διαψεύδει όχι μόνο το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, αλλά κυρίως όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το τούνελ της ύφεσης χωρίς να αλλάξει τις δομές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις δεν αποτελεί η συνεχιζόμενη και χθες κατάρρευση του χρηματιστηρίου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ουσιαστικά η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί πλήρως όχι μόνο για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για τις συνέπειες που θα υποστεί η Ελλάδα αν ταρακουνήσει για μια ακόμα φορά το έτσι και αλλιώς ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση η οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και την "ιταλική ανταρσία", θυμίζει σε μεγέθυνση το αλλοπρόσαλλο σκηνικό που είχε στηθεί στις ελληνικές πλατείες από τους "Αγανακτισμένους" που πίστευαν ότι αρκεί ένας "αντιμνημονιακός χορός" για να αλλάξει ο κόσμος. Δυστυχώς αυτή την περίοδο δεν κινδυνεύουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες. Κινδυνεύει και η Ευρωπαϊκή Ενωση που διέσωσε το 2010 τόσο τις ελληνικές τράπεζες όσο και γενικότερα την ελληνική οικονομία από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Σε κάθε περίπτωση, μια κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών θα ενισχύσει σε τέτοιο βαθμό τις φυγόκεντρες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η συζήτηση για τη διάλυση της ζώνης του ευρώ θα σταματήσει να φαντάζει μόνο σαν όνειρο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξηγήσουν στις επόμενες γενιές αν οι κυβερνήσεις λειτουργούν βάσει ενός μακιαβελικού ανομολόγητου σχεδίου ή αν τελικώς η άγνοια και οι καλές προθέσεις διαδραματίζουν ιστορικά εξίσου σημαντικό ρόλο με τις ορθολογικές κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις.

Προσωρινά: "Ντέφια, νταούλια, κρόταλα χτυπολογούν στο βάθος" και ο σκοπός τους κάθε άλλο παρά χαρούμενος είναι.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 13:58