Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 11:44

Στα αζήτητα ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σύμφωνα με την carandmotor.gr: «Πιο εύκολες θα γίνουν οι μετακινήσεις για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, με τον προαστιακό σιδηρόδρομο να επεκτείνεται με 7 νέους σταθμούς.

Πρόκειται για το έργο επέκτασης-αναβάθμισης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου προς τα δυτικά, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη. Ειδικότερα, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) θα ανέρχονται σε 80,57 εκατ. ευρώ επί συνόλου 135 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η ημερομηνία διακήρυξης προκήρυξης/πρόσκλησης του διαγωνισμού προβλέπεται για τις 3 Δεκεμβρίου 2022, η αποσφράγιση των προσφορών για τις 9/2/2023 και η έναρξη της πράξης - σύμβασης για το φθινόπωρο του 2023. Σχετικά με την ολοκλήρωση της επέκτασης, αυτή προβλέπεται για το τέλος του 2025».

Εδώ στον Νότο οι Μεσσήνιοι αιρετοί παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις αδιαφορώντας πλήρως για την ανάπτυξη του νομού. Αν ενδιαφέρονταν ειλικρινά για την ανάπτυξη του νομού και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου θα είχαν ήδη έτοιμες μελέτες για την ανάπτυξη του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου Μεσσήνη - Αεροδρόμιο - Καλαμάτα - Πανεπιστήμιο - Νοσοκομείο - Βαλύρα - Μελιγαλάς - Ζευγολατιό - Κοπανάκι - Κυπαρισσία. Αν υπήρχαν μελέτες θα μπορούσε η τοπική κοινωνία να διεκδικήσει 30 - 40 εκ. ευρώ για να λειτουργήσει ο προαστιακός σιδηρόδρομος, με στόχο να ενταχθούν στον ιστό της Καλαμάτας δεκάδες οικισμοί με χιλιάδες ελεύθερες κατοικίες σε απόσταση μικρότερη της μιας ώρας από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Προφανώς όμως οι αιρετοί του νομού έχουν άλλες προτεραιότητες και για αυτό κανένας δεν ενοχλείται από την απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Μεσσηνίας. Ενδιαφέρονται μόνο για τις ψήφους και για αυτό παραχώρησαν χωρίς καμία αντίρρηση τους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε πολυμελείς συλλόγους. 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός