Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 11:51

Κρατούν στατιστικά μόνο για τις… πίτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κρατούν στατιστικά μόνο για τις… πίτες

Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι τα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 2020, σύμφωνα με τα οποία η Μεσσηνία είναι ο φτωχότερος νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ένας από τους φτωχότερους της Ευρώπης, πέρασαν τόσο πολύ στο… ντούκου.

Αφενός, έμειναν ασχολίαστα από τους πολιτικούς, που κρατούν στατιστικά μόνο για τις πίτες που κόβουν. Αφετέρου, αμφισβητήθηκαν έντονα από αρκετούς Μεσσήνιους, που μετρούν την ανάπτυξη με τη… σκιά της πυραμίδας του Ταϋγέτου. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεσσηνίας το 2020 αντιστοιχούσε στο 44,3% του μέσου ευρωπαϊκού των 27 κρατών - μελών. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2020 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεσσηνίας διαμορφώθηκε στα 11.724 ευρώ, της Πελοποννήσου στα 13.546 ευρώ, της Ελλάδας στα 15.461 ευρώ και της Ευρώπης των «27» στα 26.440 ευρώ.

Σε έναν κανονικό νομό η δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων, αν δεν οδηγούσε σε παραιτήσεις, τουλάχιστον θα άνοιγε το διάλογο για τα αίτια της φτώχειας και τις λάθος επιλογές που έγιναν, με συνέπεια να παραμένουν αναξιοποίητοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της Μεσσηνίας. Οι Μεσσήνιοι πολιτικοί όμως, αγνοώντας τα στατιστικά στοιχεία, κρύβουν τις λάθος επιλογές και συνεχίζουν την αδιέξοδη πολιτική, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και σε διεύρυνση του χάσματος, που χωρίζει τη Μεσσηνία από τις πλούσιες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Στην πραγματικότητα, όλοι ανεξαιρέτως οι Μεσσήνιοι αιρετοί διεκδικούν μεγέθυνση του δημόσιου τομέα, αδιαφορώντας πλήρως για τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο και ότι ο άκρατος κρατισμός, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των κρατούντων, οδηγεί μακροπρόθεσμα στην απόλυτη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει η οικονομική πορεία των πρώην σοσιαλιστικών χωρών: της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Εσθονίας, της Κροατίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας, που ενώ είχαν χαμηλότερο από την Ελλάδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), τώρα έχουν υψηλότερο, επειδή περιόρισαν την κρατική παραγωγική δραστηριότητα. Στον αντίποδα, η μεσσηνιακή οικονομία παραμένει θύμα της επιτυχίας των πολιτικών που εκλέγονται πλειοδοτώντας στον άτυπο διαγωνισμό διανομής κρατικών ενισχύσεων σε ιδιώτες και συλλόγους. Η εκάστοτε αντιπολίτευση απλώς προτείνει μεγαλύτερες και περισσότερες ενισχύσεις, ενώ ο Τύπος προωθεί άκριτα όλα τα αιτήματα πιστεύοντας ότι έτσι συμβάλλει στην ανάπτυξη, ενώ στην πραγματικότητα ενισχύει την πολιτική που φτωχαίνει τη Μεσσηνία

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER