Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 12:46

Η ζοφερή πραγματικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μια ζοφερή πραγματικότητα, που προδιαγράφει ένα εξίσου ζοφερό μέλλον, καταγράφουν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου όλες σχεδόν οι έρευνες και οι μελέτες τόσο των επίσημων στατιστικών αρχών (ΕΛΣΤΑΤ και Εurostat) όσο και συλλογικών φορέων (ΙΟΕΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΤΕΠ κ.λπ.). Η πολιτική ηγεσία όμως αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί την πραγματικότητα και «διαφεύγει» σε τόπους αναπλάσεων και πανηγυριών μιλώντας για μια φαντασιακή Περιφέρεια, που υπάρχει μόνο στα προεκλογικά φυλλάδια.

Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να επισημάνουμε ότι μόνο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός έχει δηλώσει ότι θα αξιοποιήσει τα μετρήσιμα στοιχεία στον σχεδιασμό και τον απολογισμό του έργου. Κλείνοντας γρήγορα την παρένθεση θα ήταν παράλειψη να μην τονίσουμε πως τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι υπόλοιποι αιρετοί της Πελοποννήσου δεν έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια για να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν τις μετρήσεις για τον πληθυσμό, την οικονομία και την κοινωνία.

Τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, η πολιτική ηγεσία (βουλευτές, περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχοι) σπατάλησαν χρήματα και χρόνο, με συνέπεια το 2023 το 35,7% του πληθυσμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου να βρεθεί σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό αυτό και μόνο αρκεί για να κατανοήσει και ο πιο αδαής με την πολιτική τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων που ελήφθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης μόνο οι κομματικές παρωπίδες αποκρύπτουν τον κίνδυνο μετατροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε… ψυχαγωγική αυλή της Αττικής, που θα λειτουργεί μόνο τριήμερα και το σαρανταήμερο της θερινής σεζόν που κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο.

 Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα μετατρέψουν την Τρίπολη σε ατμομηχανή της πελοποννησιακής οικονομίας. Μακάρι να μην διαψευστούν οι ελπίδες τους. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η Πελοπόννησος μετά τους «επισκέπτες καθηγητές» στο Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει όχι μόνο «επισκέπτες διευθυντές» αλλά και «επισκέπτες ερευνητές», που θα ζουν στην Αθήνα και θα εργάζονται στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Πάντως, ανεξάρτητα από το αν θα μετατραπεί και η Αρκαδία, όπως έχει μετατραπεί η Κορινθία, σε προάστιο της Αθήνας, θα πρέπει να τονιστεί με κάθε τρόπο ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου χωρίς αξιοπρόσεκτες επενδύσεις στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας, την Καλαμάτα.

 Με σβηστή την οικονομική μηχανή της Καλαμάτας, η Νότια Πελοπόννησος κινδυνεύει να μετατραπεί σε απέραντο «χωριό Ποτέμκιν», όπως είναι σήμερα η μισή ύπαιθρος τις τρεις από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Και όποιος πιστεύει ότι η Πελοπόννησος έχει μέλλον χωρίς τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, εκτός από ανιστόρητος είναι και επικίνδυνος για την κοινωνική ειρήνη και γαλήνη της χώρας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός