Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 18:10

Πλούσιοι δημόσιοι υπάλληλοι στη χρεοκοπημένη Ελλάδα

Γράφτηκε από τον

Πλούσιοι δημόσιοι υπάλληλοι στη χρεοκοπημένη Ελλάδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης “5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, με ή χωρίς τους/τις συζύγους τους, έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2009 συνολικά 1,45 δισ. ευρώ. 

 Κατά μέσο όρο, το κάθε έμβασμα ήταν αξίας 275.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 329 έστειλαν εμβάσματα που υπερβαίνουν τα 600.000 ευρώ έκαστος. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ. Από τους συνολικά 5.260, οι 415 εξ αυτών έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο. Από τους 415 αποχωρήσαντες, οι 241 είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών και έστειλε στο εξωτερικό 65.000.000 ευρώ. Αλλοι 101 αποχωρήσαντες είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και απέστειλαν 27.300.000 ευρώ”. 

Η παραπάνω είδηση είδε το φως της δημοσιότητας αλλά μάλλον δεν συγκίνησε πολλούς αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων εξακολουθεί να πιστεύει ότι για όλα φταίει το μνημόνιο και ότι πριν τη διεθνή οικονομική κρίση όλα ήταν άριστα και άψογα. Σύμφωνα λοιπόν με την κυρίαρχη αντίληψη είναι απολύτως φυσιολογικό να στέλνει ένας φτωχός δημόσιος υπάλληλος 600.000 ευρώ στο εξωτερικό. Επίσης θεωρείται μάλλον λογικό να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και να μην ερευνά καμία αρχή αν τα χρήματα προέρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες ή από μίζες για αγορά άχρηστου υλικού. Για τους γιατρούς δεν συζητάμε. Ολοι οι… ιατρικοί σύλλογοι μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι τα μέλη τους δεν παίρνουν φακελάκι. Για τους εκπαιδευτικούς επίσης δεν χρειάζεται να ανοίξουμε συζήτηση αφού είναι γνωστό πως τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές είναι… λειτουργοί και δεν κάνουν ιδιαίτερα. Για τους “λειτουργούς” του υπουργείου Οικονομικών έχουν ακουστεί πολλά αλλά η κυρίαρχη αντίληψη τους έχει απαλλάξει από κάθε κατηγορία δίνοντας ψήφο στα κόμματα που τους διατηρούν στη θέση τους για να συνεχίσουν να κάνουν ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις. Τέλος για τους εργαζόμενους στις πολεοδομίες όλοι γνωρίζουν ότι βγάζουν το παντεσπάνι τους με κόπο και ιδρώτα και ότι τελικώς οι μόνοι που βγάζουν χρήματα από την οικοδομή είναι οι μετανάστες χτίστες και υδραυλικοί. 

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια ύφεσης για να πληροφορηθούμε μόνο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ. Στο τέλος της επόμενης εξαετίας ίσως μάθουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν από 50.000 έως 100.000 ευρώ και μετά από καμιά πενηνταριά χρόνια οι ιστορικοί θα βρουν στα αρχεία των ελληνικών τραπεζών πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν μεγάλες καταθέσεις και δεν τις έβγαλαν στο εξωτερικό. Οι ιστορικοί θα ανακαλύψουν επίσης και πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία πριν ξεσπάσει η κρίση και πώς την ξεπούλησαν για ένα κομμάτι ψωμί προσπαθώντας να πληρώσουν τους φόρους που έβαζε το κράτος για να διατηρήσει αλώβητο το δημόσιο τομέα και για να μην θίξει τα προνόμια αυτών που έστειλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό. Κάπου εκεί θα σταματήσει η μελλοντική ιστορική έρευνα αφού δεν θα βρει τίποτα στα δικαστικά αρχεία. Ετσι και αλλιώς οι δικαστές δεν ψάχνουν την περιουσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων γιατί μάλλον συμφωνούν με την κυρίαρχη αντίληψη που θεωρεί ως αιτία όλων των δεινών το μνημόνιο.  

Κάπως έτσι λοιπόν η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της με μοναδικό στόχο την έξοδο από το μνημόνιο, και γιατί όχι, και από τη ζώνη του ευρώ αφού όλοι αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό θέλουν αδύναμο εθνικό νόμισμα για να έχουν ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος από τις υποτιμήσεις της δραχμής. Σε κάθε περίπτωση μάλλον δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ τα ονόματα όσων έβγαλαν τα κλεμμένα στο εξωτερικό αφού ο νόμος προστατεύει τους απατεώνες απειλώντας με ποινές όποιον δημοσιοποιήσει λίστες με λαμόγια. Στο όνομα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα λαμόγια συνεχίζουν το πάρτι και σίγουρα κάποιοι από αυτούς τους απατεώνες θα συνεχίσουν να παριστάνουν τους αγωνιστές και τους πατριώτες κατηγορώντας το μνημόνιο για όλα τα δεινά της χώρας. Το πάρτι θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσεως και στη συνέχεια αν και εφόσον υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις ίσως να συζητήσουμε σοβαρά για τη διαφθορά και την ανομία. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε τη Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη να κάνει αποκαλυπτήρια προτομής του… Λένιν. 

Ο πατριωτισμός ήταν το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων πριν το… σοσιαλισμό. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 18:20