Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 20:42

Με το ένα πόδι στο χαρτί και το άλλο στο Διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Με το ένα πόδι στο χαρτί και το άλλο στο Διαδίκτυο

Οι αναγνώστες της “Ε” που είχαν συνηθίσει να διαβάζουν καθημερινώς τη στήλη “Καλημέρα κύριε δήμαρχε” μάλλον θα αισθανθούν κάπως περίεργα που στη θέση αυτή από σήμερα θα αρθρογραφεί κάποιος άλλος. Εξίσου περίεργα αισθάνομαι κι εγώ, που καλούμαι να καλημερίζω καθημερινώς τους άρχοντες και τους αναγνώστες από τη θέση όπου μέχρι χθες αρθρογραφούσε ο Ηλίας Μπιτσάνης. 

Θα ήταν φυσικά παράλειψή μου, και μάλιστα ιδιαίτερα αγενής, να μην ευχαριστήσω δημοσίως τον Ηλία Μπιτσάνη, τόσο για τη συνεργασία που είχαμε όσο και για τα μαθήματα δημοσιογραφίας που πήρα όλα αυτά τα χρόνια στην “Ε”. Σε κάθε περίπτωση η προσφορά του Ηλία στην “Ε”, στη δημοσιογραφία και στη Μεσσηνία, είναι μεγάλη και δεν αρκεί ο χώρος ενός άρθρου για να αποτιμηθεί. Από την πλευρά μου όμως θα ήθελα να τονίσω πως η συνεργασία μου μαζί του ήταν άψογη παρά τη διαφορά απόψεων που είχαμε για τα περισσότερα θέματα. 

Συγκεκριμένα, και όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι αναγνώστες της “Ε”,  με τον Ηλία συμφωνούμε συχνά στη διαπίστωση των προβλημάτων αλλά διαφωνούμε στις... λύσεις τους. Ολα αυτά τα χρόνια λοιπόν ο Ηλίας, ως αρχισυντάκτης της “Ε”, αν και πολλές φορές διαφωνούσε με αυτά που έγραφα, ποτέ δεν μου είπε μια κουβέντα. Αντιθέτως μου έδινε ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, αφήνοντας παράλληλα ελεύθερο το πεδίο για να γράφω άρθρα τα οποία πολλές φορές έρχονταν σε πλήρη σύγκρουση με όσα έγραφε ο ίδιος στο “Καλημέρα”. 

Για όσους δεν γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην ελληνική δημοσιογραφία, ίσως τα παραπάνω να φαντάζουν... αυτονόητα. Δυστυχώς όμως στον Τύπο δεν υπάρχουν αυτονόητα - και γι' αυτό στα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης η ελεύθερη έκφραση παραμένει ακόμα ζητούμενο. Ευτυχώς στην “Ε” η διεύθυνση όχι μόνο αφήνει ελεύθερους τους δημοσιογράφους, αλλά τους παροτρύνει κιόλας να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους για πρόσωπα και καταστάσεις. Με την ελεύθερη γραμμή της διεύθυνσης ταυτίστηκε απόλυτα ο αρχισυντάκτης Ηλίας Μπιτσάνης, και κάπως έτσι η “Ε” έγινε μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές εφημερίδες στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της ελευθερίας, θα ήταν τουλάχιστον άστοχο και παράλληλα βαθιά ανέντιμο να προσπαθήσω να συνεχίσω το “Καλημέρα κύριε δήμαρχε”. Ο κύκλος του “Καλημέρα κύριε δήμαρχε” έκλεισε οριστικά όταν πήρε σύνταξη ο Ηλίας. Θα συνεχιστεί όμως, από αυτή εδώ τη γωνιά της εφημερίδας, η ελεύθερη έκφραση των απόψεων και η σύγκρουση με οποιαδήποτε εξουσία επιχειρεί να αυθαιρετήσει σε βάρος των πολιτών. Με γνώμονα το κοινό συμφέρον, θα προσπαθήσω να “στενοχωρήσω” περισσότερους άρχοντες από όσους “δυσαρέστησε” το “Καλημέρα κύριε δήμαρχε”. 

Κάποιοι είναι σίγουρο ότι δεν θα αποφύγουν τις συγκρίσεις. Κάποιοι άλλοι θα διαφωνήσουν οριζοντίως και καθέτως μαζί μου, όπως πολλοί διαφωνούσαν στην αρχή και με το “Καλημέρα κύριε δήμαρχε”. 

Ετσι κι αλλιώς οι καιροί είναι δύσκολοι για τα έντυπα - και κανένας από τους νεότερους δεν γνωρίζει αν θα προλάβει να πάρει σύνταξη ως δημοσιογράφος εφημερίδας ή αν στο μέλλον θ' αναγκαστεί να αναζητήσει δουλειά σε άλλα ΜΜΕ ή άλλους χώρους. 

 

Ειλικρινά θεωρώ ότι η επιτυχία του “Καλημέρα κύριε δήμαρχε” είναι ανεπανάληπτη κι ότι μαζί της κλείνει η χρυσή εποχή των εφημερίδων. Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει με το ένα πόδι στο χαρτί και με το άλλο στο Διαδίκτυο. Αν μας αντέξει το σκοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα...

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER