Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 10:19

Πιο αστείοι δεν γίνεται

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Οταν τα τμήματα Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα βγήκαν από τη σύμβαση παραχώρησης για την Ολυμπία Οδό, η κυβέρνηση Σαμαρά πανηγύριζε για την επανεκκίνηση του έργου, αδιαφορώντας για την κριτική που της ασκούσαν όσοι έβλεπαν “το κακό με δρασκελιές να πλησιάζει”.

Η κυβέρνηση υποστήριζε τότε ότι διασφαλίζει το έργο, αλλά δεν έμπαινε στο κόπο να μας εξηγήσει γιατί θα ολοκληρωθούν χωρίς τα συνήθη προβλήματα οι διαγωνισμοί, για την αποφυγή των οποίων είχε επιλεγεί ως μέθοδος κατασκευής η σύμβαση παραχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η αλλαγή των όρων στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού είναι οικονομικό σκάνδαλο, γιατί η κοινοπραξία εξακολουθεί να εισπράττει τα διόδια από τον σταθμό-"φιλέτο" της Ελευσίνας, ενώ απαλλάχτηκε από το “ασύμφορα τμήματα” Πάτρα - Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα. Είχε όμως αναλάβει τα “ασύμφορα τμήματα” επειδή πήρε τα διόδια της Ελευσίνας, και γι' αυτό υπέγραψε την αρχική σύμβαση παραχώρησης. 

Αφού όμως οι δικαστικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν διαφορετική άποψη, δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο από το να υπενθυμίσω τι δήλωνε πέρυσι τον Απρίλιο ο τότε υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δήλωνε ότι εντός των επόμενων ημερών θα δημοπρατείτο ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, μήκους 75 χλμ. και προϋπολογισμού 340 εκ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είχε δημοπρατηθεί κι ο αυτοκινητόδρομος στο τμήμα Καλό Νερό -Τσακώνα, μήκους 30 χλμ. και προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ. 

Λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου 2014, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε στον Πύργο Ηλείας ότι το έργο θα είχε δημοπρατηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και η παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία θα γινόταν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. 

Τελικώς ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Μάρτιο του 2015, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα... τον ματαίωσε, για να προκηρύξει στη θέση του 8 ή 9 νέους διαγωνισμούς για τα 75 χιλιόμετρα του Πάτρα - Πύργος! Πότε θα κατασκευαστεί λοιπόν το τμήμα Πάτρα - Πύργος; Ρωτήστε αυτούς που το έβγαλαν από τη σύμβαση παραχώρησης για να το "διασφαλίσουν", καθώς κι αυτούς που θα προκηρύξουν τώρα 9 διαγωνισμούς γιατί ήταν προβληματικός ο ένας διαγωνισμός. 

Και πότε θα κατασκευαστεί το Καλό Νερό - Τσακώνα; Την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, με 32 διεθνείς διαγωνισμούς. Πώς είπατε; Δεν είναι σοβαρή απάντηση αυτή; Γιατί, είναι σοβαροί αυτοί που άλλαξαν τη σύμβαση παραχώρησης ή αυτοί που πολλαπλασιάζουν τους διαγωνισμούς; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 12:42