Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 17:06

Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά... φτωχός και άρρωστος

Γράφτηκε από τον

Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά... φτωχός και άρρωστος

Ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, να αυξηθεί η ρευστότητα και να διαγραφεί το χρέος. Προσωπικά συμφωνώ μαζί του, ότι είναι καλύτερο να είσαι πλούσιος και υγιής... παρά φτωχός και άρρωστος, αλλά προφανώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -όπως και οι προκάτοχοί του- δεν διαπραγματεύεται τις επιθυμίες των Ελλήνων.

Αν διαπραγματευόταν με βάση τις επιθυμίες, θα μπορούσε να προσθέσει στο τρίπτυχο του Λαφαζάνη κι άλλες ευχάριστες αποφάσεις - όπως τετράωρη απασχόληση με βασικό μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ και σύνταξη για όλους στα 45, ώστε να απολαύσουμε τη ζωή μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. 

Δυστυχώς όμως, όχι μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά και πολλοί Ελληνες πιστεύουν ότι όλοι μπορούμε να είμαστε... πλούσιοι και υγιείς αλλά δεν μας αφήνουν διάφορα σκοτεινά κέντρα που αγωνίζονται για να μείνουν οι άνθρωποι φτωχοί και άρρωστοι. Δεξιοί κι αριστεροί οπαδοί αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι αρκεί η πολιτική βούληση για να γίνουμε όλοι πλούσιοι και υγιείς, κι ότι οι πολιτικοί μάς κρατούν φτωχούς και άρρωστους επειδή είναι προδότες! Πολλοί από αυτούς ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές επειδή πίστεψαν ότι ο πρωθυπουργός θα έσκιζε μέρα μεσημέρι το μνημόνιο κι έτσι θα γινόμασταν όλοι μεμιάς πλούσιοι και υγιείς. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι ανάμεσά τους δεν θα διστάσουν αύριο να αποκαλέσουν προδότη και τον Αλέξη Τσίπρα, αν υπογράψει μια συμφωνία ώστε να παραμείνουμε σχετικά υγιείς. 

Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πολιτικός ή οικονομολόγος που να θεωρεί τη λιτότητα ευχάριστο μέτρο. Αντιθέτως. Υπάρχουν πολλοί που τη θεωρούν αναγκαίο κακό, προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά που έχει υποστεί μια οικονομία εξαιτίας υπερβολικής σπατάλης και κακοδιαχείρισης. Υπάρχουν βεβαίως κι αυτοί που θεωρούν ότι το φάρμακο της λιτότητας επιδεινώνει την κατάσταση της άρρωστης οικονομίας, και προτείνουν την αύξηση των δαπανών και της ρευστότητας για την ίασή της. Εδώ εγείρεται όμως ένα ερώτημα: Ποιος θα δώσει δανεικά για να αυξηθούν οι δαπάνες, και με ποιους όρους; Σίγουρα δεν θα δώσουν οι πιστωτές που θα δουν τα δάνειά τους να διαγράφονται. Μάλλον δεν θα δώσουν ούτε οι Ρώσοι, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έστειλαν τα 5 δισεκατομμύρια που περίμενε ο κ. Λαφαζάνης ως προκαταβολή για τον αγωγό φυσικού αερίου. 

Ευτυχώς, ο κ. Τσίπρας αντιλήφθηκε νωρίς ότι με... αέρια δεν πληρώνονται οι συντάξεις, κι έσπευσε να διαπραγματευτεί το κόστος της υγείας μας. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 16:54