Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 17:14

Σαν συμφωνία για έξοδο από την Ευρώπη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο συνεχίζεται και αφού δεν ξέρουμε τους όρους του δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε αν θα υπογραφεί μια συμφωνία που θα οδηγεί σε έξοδο από την ύφεση ή σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις και τα προτεινόμενα μέτρα η συμφωνία δύσκολα θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Βεβαίως υπάρχουν το πακέτο Γιούνκερ και η ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι που μπορούν να δώσουν ανάσες, αλλά κανένας αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει αν και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά από την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην αποκατάσταση των κρατικών δομών και την αναδιανομή του εισοδήματος, αδιαφορώντας για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Προφανώς κάποια μέλη της πιστεύουν ότι οι κρατικές επιχειρήσεις με τις διορισμένες διοικήσεις αποτελούν την ελληνική απάντηση στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Κάποιοι άλλοι λιγότερο σκληροπυρηνικοί υπουργοί δέχονται να πουληθούν μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων σε ιδιώτες με την προϋπόθεση να διατηρήσει το Δημόσιο ένα μειοψηφικό πακέτο που θα του επιτρέπει να ελέγχει τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Κανένα κυβερνητικό στέλεχος όμως δεν εμπιστεύεται τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, αφού στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η θεωρία που θέλει τους επιχειρηματίες να πλουτίζουν επειδή κλέβουν τον ιδρώτα των εργατών. 

Η θεωρία αυτή μπορεί να ακούγεται παράλογη στα αυτιά των δυτικών αξιωματούχων που θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι… ευρωπαϊκές, αλλά είναι πολύ πειστική για χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενους που εργάζονται ανασφάλιστοι ή που πληρώνονται για τετράωρη απασχόληση και δουλεύουν 12ωρο. Ειλικρινά δεν ξέρω αν οι Θεσμοί γνωρίζουν ότι διαπραγματεύονται με ένα κράτος που δεν έχει την ισχύ για να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει. Ούτε ξέρω αν οι Θεσμοί έχουν αντιληφθεί, μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, ότι δεν έχει καμία σημασία για τα παράσιτα που παριστάνουν τους επιχειρηματίες αν ο ΦΠΑ είναι 23% ή 73%. Τα παράσιτα θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν ΦΠΑ, όπως δεν τον πλήρωναν και την εποχή των παχιών αγελάδων. Στην απέναντι όχθη οι συνεπείς επιχειρηματίες θα προσπαθούν όχι μόνο να βρουν χρήματα για τον ΦΠΑ, αλλά και να πείσουν ότι δεν… κλέβουν για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους. Την ίδια ώρα οι Θεσμοί επιμένουν ότι θα αυξηθούν οι εισπράξεις αν αυξηθεί. Σαν συμφωνία για έξοδο από την Ευρώπη αρχίζει να μοιάζει και ας συζητούν όλοι για το αντίθετο. 

Θανάσης Λαγός

 

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 17:13