Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 17:26

Ο καθένας στην κάλπη ας αναλάβει τις ευθύνες του

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η κυβέρνηση που εξέλεξε δημοκρατικά ο ελληνικός λαός σε πείσμα όσων κραύγαζαν ότι «η χούντα δεν τελείωσε το '73», αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές.

Στη συνέχεια η Βουλή, με την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την κυβερνητική αυτή απόφαση - και πλέον το εκλογικό σώμα θα αποφασίσει την Κυριακή για το αν εγκρίνει τα μέτρα ή όχι. 

Με άλλα λόγια: Οι πολίτες θα αποφασίσουν για όλα όσα δεν τόλμησε να αποφασίσει η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες, για να αντιληφθείς ότι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν αφορά τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, αλλά την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Φυσικά η κυβέρνηση, μέχρι και το άνοιγμα της κάλπης, θα ισχυρίζεται το αντίθετο. Ομως, όπως και στη περίπτωση των τραπεζών, τελικά δεν έχουν σημασία τα λόγια, αλλά τα έργα. 

Εκτιμώντας λοιπόν ότι διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον της χώρας μου, αλλά και η ίδια η ύπαρξή της, πιστεύω πως όλα τα δημόσια πρόσωπα και οι φορείς πρέπει να πάρουν ανοιχτά θέση για το δημοψήφισμα. Πρέπει να τοποθετηθούν κόμματα, βουλευτές, πρώην βουλευτές, η Εκκλησία, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, Δημοτικά Συμβούλια, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Εργατικό Κέντρο, το Επιμελητήριο, επαγγελματικές ενώσεις, σύλλογοι και φορείς. Θεωρώ αδιανόητο, για παράδειγμα, τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδίδουν ψηφίσματα κυριολεκτικά για ψύλλου πήδημα, και να μην εκδώσουν ψήφισμα για το ερώτημα που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας. 

Θεωρώ επίσης απαράδεκτο το να μην πάρουν θέση οι μεγάλοι επιχειρηματίες του νομού, παριστάνοντας τους Πόντιους Πιλάτους, όπως κάνουν από την αρχή της κρίσης. 

Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε επιτέλους αν η αστική τάξη θέλει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή αν προτιμάει τη δραχμή. 

Υ.Γ. Οι αναγνώστες της “Ε” γνωρίζουν ότι από την αρχή της κρίσης έχω ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής στο ευρώ πάση οικονομική θυσία, γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα κινδυνεύει αν κόψει τους δεσμούς της με τη Δύση. Γνωρίζουν επίσης ότι διαφωνώ με τα μνημονιακά φορολογικά μέτρα και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, επειδή πιστεύω ότι πρέπει να περιοριστεί ο σπάταλος δημόσιος τομέας αλλά και να βγουν από την πρίζα οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ψηφίζω "Ναι", και θα ήταν υποκριτικό να μην το ανακοινώσω δημοσίως. Αυτονόητο είναι επίσης ότι δεν θεωρώ προδότες και ρωσοτσολιάδες όσους θα ψηφίσουν "Οχι". Από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν - και ας ψηφίσει την Κυριακή με γνώμονα το κοινό καλό και το μέλλον των παιδιών. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 17:33