Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 17:23

Αγαθές προθέσεις στο δρόμο προς την κόλαση

Γράφτηκε από τον

Αγαθές προθέσεις στο δρόμο προς την κόλαση

Οι καθηγητές Κώστας Βεργόπουλος, Κώστας Μελάς και Σάββας Ρομπόλης έστειλαν χθες επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να μη γίνει το δημοψήφισμα και να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις. Προσωπικά θέλω να διεξαχθεί το δημοψήφισμα ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για ανάπτυξη νέων θεωριών συνωμοσίας.

Επειδή όμως παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό των τριών καθηγητών αναδημοσιεύω την επιστολή στη στήλη ώστε να διαβαστεί και μια διαφορετική αντισυστημική πρόταση. Αναλυτικά η επιστολή: 

“Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους λόγους που σας οδήγησαν στην διακοπή των διαπραγματεύσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι με τις εκβιαστικές ενέργειές τους οι δανειστές στοχεύουν στην δημιουργία «ασύμμετρων σχέσεων εξάρτησης» με τη χώρα μας.

Ομως ακόμα και στις συνθήκες αυτές που ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρούμε ότι το βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας δεν συμπίπτει με την επιλογή της διακοπής των διαπραγματεύσεων, γιατί αντικειμενικά περιορίζει τη δυνατότητα κατάθεσης και διαπραγμάτευσης εναλλακτικών και έντιμων λύσεων με τις λιγότερες συνέπειες για τη χώρα μας και το λαό μας. 

Για τους λόγους αυτούς, σας καλούμε με πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα, που άλλωστε σας διακρίνει, να αναλάβετε πρωτοβουλία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επανεξέτασης του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015, το οποίο εκτιμούμε ότι, εξ αντικειμένου, δεν μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο”. 

Ουσιαστικά οι τρεις καθηγητές επισημαίνουν το αυτονόητο που αγνοούν όσοι πιστεύουν ότι “όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις”. Οι τρεις καθηγητές επισημαίνουν ευγενικά ότι επειδή “ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης” θα είναι οδυνηρές οι επιπτώσεις της σύγκρουσης και για αυτό είναι προτιμότερος ένας συμβιβασμός. Με απλά λόγια: Δεν έχουν σημασία οι προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα. Ειδικά όταν το σκορ είναι 18-1 και ο Κινέζος διαιτητής με το Ρώσο επόπτη σφυρίζουν αδιάφορα κάθε φορά που ζητάς δανεικά. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 17:34