Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2016 19:52

Θα μας μείνει αξέχαστο το 2015;

Γράφτηκε από τον

Θα μας μείνει αξέχαστο το 2015;

Το 2015 δεν ήταν απλώς μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Ηταν η χρονιά που το “τρελοβάπορο” πέρασε ξυστά από τα βράχια και γλίτωσε προσωρινά την καταστροφή με απίστευτες μανούβρες.

Ειλικρινά δεν ξέρω όμως πόσοι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα και σήμερα τον κίνδυνο που περάσαμε και πόσοι έχουν καταλάβει τι ακριβώς διαπραγματευόταν η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 με τους Ρώσους, τους Κινέζους και τους Ιρανούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και στο δημοψήφισμα έδωσε ξεκάθαρη εντολή στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο να διαπραγματευτεί, αλλά και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές.

Τελικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο μετά από ένα δημοψήφισμα στο οποίο η πλειοψηφία των πολιτών απέρριψε τους όρους ενός λιγότερο οδυνηρού μνημονίου. Αβυσσος η ψυχή του ψηφοφόρου, αλλά μπορώ να κατανοήσω ακόμα και τη λογική κάποιου που σηκώνεταιμαπό την παραλία και πάει στην κάλπη για να τιμωρήσειντη… Μέρκελ. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω όμως, αν και έχω ακούσει πολλές θεωρίες και εξηγήσεις ακόμα και από συνομιλητές του πρωθυπουργού, είναι για ποιο λόγο προκήρυξε το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος παραμένει ακατανόητη και δεν μπορεί να εξηγηθεί με πολιτικούς όρους, όπως μπορεί να εξηγηθεί η στροφή που έκανε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας “αδειάζοντας” το 61,3% των ψηφοφόρων που ψήφισαν “Οχι” και του έδωσαν εντολή να συγκρουστεί αν χρειαστεί με τους εταίρους και δανειστές. Η στροφή και η ρήξη ήταν οι δύο πολιτικές επιλογές που απέμειναν μετά το δημοψήφισμα στον κ. Τσίπρα και όποια και αν επέλεγε θα ήταν κατανοητή και εξηγήσιμη, ανεξάρτητα από το αν ήταν και η σωστή.
Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας είχε πολλές επιλογές πριν το δημοψήφισμα για έναν έντιμο συμβιβασμό που εκτός όλων των άλλων δεν θα δίχαζε τους Ελληνες. Γι’ αυτό θεωρώ την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ως το κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2015, καθώς άνοιξε το δρόμο τόσο για το τρίτο μνημόνιο όσο και για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που του επιτρέπει πλέον να κινείται σε σοσιαλδημοκρατικά μονοπάτια μακριά από αριστερίστικους βολονταρισμούς. Από εκεί και πέρα κανένας δεν γνωρίζει αν θα μείνουν αξέχαστα το δημοψήφισμα και οι ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών για 50 ευρώ.
Αν το “τρελοβάπορο” αντέξει και στις φουρτούνες του 2016, είναι σίγουρο ότι θα μας μείνει αξέχαστο το 2015.
Διαφορετικά θα θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή τις νέες περιπέτειες. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε τα λόγια του ποιητή:
“Ελα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ/τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε/χίλιους καπεταναίους τούς αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε/μπήκαμε μέσ’ στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα/παντοτινό τον Ηλιο τον Ηλιάτορα!”.
Καλή Χρονιά

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2016 20:02