Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 14:46

Παραδόθηκε ο δράστης του μακελειού στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας (βίντεο)

Παραδόθηκε ο δράστης του μακελειού στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας (βίντεο)

Μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκενμε τρεις νεκρούς, και τέσσερις σοβαρά τραυματισμένους συνελήφθη ένας 26χρονος Σύρος, που παραδέχτηκε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης. Οι έρευνες για τα κίνητρα, πιθανούς συνεργούς και εμπλοκή της τρομοκρατικής οργάνωσης IS (Iσλαμικό Κράτος) συνεχίζονται.

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά το μακελειό στο Ζόλινγκεν στη γιορτή για τα 650 χρόνια της πόλης η αστυνομία συνέλαβε έναν 26χρονο Σύριο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι ο δράστης της επίθεσης. Η σύλληψη έγινε σε καταυλισμό προσφύγων. Σε εξέλιξη βρίσκεται εντατική έρευνα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ρόιλ, είχε επιβεβαιώσει προηγουμένως ότι η αστυνομία ήταν στα ίχνη του δράστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», μετά το ανθρωποκηνυγητό που είχε εξαπολύσει η αστυνομία, ο άνδρας παραδόθηκε σε περιπολικό, λέγοντας ότι είναι αυτός που αναζητούν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο συλληφθείς ήρθε στη Γερμανία στα τέλη του 2022 και ζήτησε άσυλο ως πρόσφυγας πολέμου στη Συρία. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής, μέσω ποιάς οδού έφτασε στη Γερμανία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε συλληφθεί ένας άνδρας στον καταυλισμό προσφύγων στο Ζόλινγκεν, ενώ υπό κράτηση βρίσκεται και ένας 15χρονος που ενδέχεται να είχε επαφή με τον δράστη.

Χθες, η τρομοκρατική οργάνωση «IS» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής στο φεστιβάλ της πόλης στο Ζόλινγκεν. Στο προπαγανδιστικό της κανάλι της οργάνωσης, περιέγραψε τον δράστη ως «στρατιώτη του IS» που –κυριολεκτικά– εκδικήθηκε τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού».

Το βράδυ στο κέντρο του Σόλινγκεν, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε δέηση για τα θύματα, απέθεσαν λουλούδια και άναψαν κεριά στον τόπο της επίθεσης.

Πολιτικές συνέπειες

Η επίθεση στο Ζόλινγκεν αναζωπύρωσε τη αντιπαράθεση για την αυστηροποίηση της χρήσης μαχαιριών σε δημόσιους χώρους που είχε ξεκινήσει μετά την επίθεση στο Μάνχαϊμ πριν μερικούς μήνες με θύμα έναν αστυνομικό.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ θέλει την απαγόρευση μαχαιριών με πάνω από 6 εκατοστά λάμα. Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζήτησε τη γενική απαγόρευση της χρήσης μαχαιριών, το ίδιο και ο πρόεδρος του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Η αιματηρή επίθεση του Ζόλινγκεν με δράστη έναν Σύρο πρόσφυγα μία εβδομάδα πριν τις κρίσιμες εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας αναμένεται να ενισχύσει το ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κόμμα AfD, το οποίο στις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο στη Θουριγγία και δεύτερο στη Σαξονία.

Πηγή: ertnews.gr