Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 17:56

Τάνκερ Sounion: Αγωνία για την τύχη του – Τεράστιος ο κίνδυνος για το περιβάλλον

Τάνκερ Sounion: Αγωνία για την τύχη του – Τεράστιος ο κίνδυνος για το περιβάλλον

Προβληματισμοί εγείρονται για πιθανή οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι εναντίον του δεξαμενόπλοιου Sounion, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Το Sounion, υπό ελληνική σημαία, χτυπήθηκε την Τετάρτη (21/8) ανοικτά του λιμένα Χοντάιντα, που ελέγχουν οι αντάρτες. Οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου με drones και πυραύλους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, το Sounion μετέφερε στην Κόρινθο 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που φόρτωσε στο λιμάνι της Βασόρας, στο Ιράκ.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα Κυριακή για σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, θέτουν σε κίνδυνο τη βιομηχανία αλιείας και τα οικοσυστήματα της περιοχής, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη

Η αμερικανική πλευρά κάλεσε τους Χούθι να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να δράσει για την αποτροπή της καταστροφής.

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι απειλούν να οδηγήσουν στη διαρροή ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ποσότητα τετραπλάσια από αυτή της καταστροφής του Exxon Valdez», προειδοποίησε χθες Σάββατο

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, έκανε αναφορά στο Exxon Valdez, μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν είχε ναυαγήσει το 1989 ανοικτά της Αλάσκας δεξαμενόπλοιο.

«Ενώ το πλήρωμα απομακρύνθηκε εσπευσμένα, οι Χούθι μοιάζουν αποφασισμένοι να βυθίσουν το σκάφος και το φορτίο του στη θάλασσα», υπογράμμισε ο κ. Μίλερ. Το πλήρωμα του Sounion, αποτελούμενο από 23 υπηκόους Φιλιππίνων και δυο υπηκόους Ρωσίας, διασώθηκε από σκάφος της αποστολής Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή αποστολή προειδοποίησε την Πέμπτη πως το σκάφος, που είναι πλέον ακυβέρνητο, εγείρει «κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον», ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: www.news247.gr