Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 19:15

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες και η προστασία τους στην ΕΕ

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες και η προστασία τους στην ΕΕ

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Στις 31 Ιουλίου 2024, λίγο περισσότεροι από 4,1 εκατομμύρια πολίτες εκτός ΕΕ, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ουκρανία ως συνέπεια του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, είχαν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ.
Αυτά είναι και τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας - Eurostat. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες τυγχάνουν προστασίας από την ΕΕ σε μια εποχή όπου η Ρωσία εξακολουθεί να προβαίνει σε εγκλήματα πολέμου, πλήττοντας οικιακές υποδομές στο ουκρανικό έδαφος που ουδεμία σχέση έχουν με στρατιωτικούς στόχους και που ακόμη και οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν βγάζουν πια ανακοινώσεις περί κάποιου πιθανώς «λανθασμένου στόχου», αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ο στόχος τους είναι τα γυναικόπαιδα σε μια τακτική εκφοβισμού και κάμψης του ηθικού.

Ο γνωστός από τα παλιά στοχευμένος πόλεμος των ερειπίων.

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία ναι μεν δεν φεύγουν πλέον μαζικά, εντούτοις με τις τελευταίες επιθέσεις των Ρώσων δημιουργείται και πάλι ένα κλίμα φόβου ανάμεσά τους.

Η ΕΕ έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος των μεταναστεύσεων από την Ουκρανία και ακόμη δεν είναι σαφές αν και κατά πόσο θα προκύψουν και νέα προσφυγικά κύματα.

Ας δούμε λοιπόν πως κατανέμεται αυτός ο αριθμός στις χώρες της ΕΕ και ποιες αλλαγές έχουν συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, λοιπόν, οι χώρες της ΕΕ που φιλοξενούσαν τον υψηλότερο αριθμό δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία στα τέλη Ιουλίου 2024 ήταν η Γερμανία (1.110 600 άτομα- 26,9% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία (976. 205 άτομα- 23,7%) και η Τσεχία (369. 610 άτομα- 9,0%).

Σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου 2024, οι μεγαλύτερες απόλυτες αυξήσεις στον αριθμό των δικαιούχων παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (+10. 430; +1,1%), την Τσεχία (+8 834; +2,4%) και τη Ρουμανία (+4 250; +2,6%). Ο αριθμός των δικαιούχων μειώθηκε στο Λουξεμβούργο (-470- -11,0%) και στη Γαλλία (-470- -0,8%).

Από τον Ιούλιο του 2024, η Γερμανία αφαίρεσε από το αναφερόμενο απόθεμα των ατόμων υπό προσωρινή προστασία όλα τα άτομα των οποίων το καθεστώς προσωρινής προστασίας δεν ισχύει πλέον επειδή είτε τους έχει χορηγηθεί άλλο καθεστώς προστασίας είτε έχουν εγκαταλείψει οριστικά τη γερμανική επικράτεια.

Σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου 2024, αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων υπό προσωρινή προστασία που ανέφερε η Γερμανία, με μείωση κατά 236.925 άτομα (-17,6%).

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε χώρας της ΕΕ, η υψηλότερη αναλογία δικαιούχων προσωρινής προστασίας ανά χίλια άτομα στο τέλος Ιουλίου 2024 παρατηρήθηκε στην Τσεχία (33,9), τη Λιθουανία (27,4) και την Πολωνία (26,7), ενώ ο αντίστοιχος αριθμός σε επίπεδο ΕΕ ήταν 9,2 ανά χίλια άτομα.

Στις 31 Ιουλίου 2024, οι Ουκρανοί πολίτες αντιπροσώπευαν πάνω από το 98% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας. Οι ενήλικες γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ (45,3%) των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ.

Τα παιδιά αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο (32,4%), ενώ οι ενήλικοι άνδρες λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (22,4%) του συνόλου.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αφορούν την απόδοση καθεστώτος προσωρινής προστασίας βάσει της εκτελεστικής απόφασης 2022/382 του Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2022, με την οποία διαπιστώνεται η ύπαρξη μαζικής εισροής εκτοπισμένων ατόμων από την Ουκρανία λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και θεσπίζεται προσωρινή προστασία.

Στις 25 Ιουνίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση για την παράταση της προσωρινής προστασίας για τα άτομα αυτά από τις 4 Μαρτίου 2025 έως τις 4 Μαρτίου 2026.
Είναι γεγονός ότι λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας, το καθεστώς προστασίας των Ουκρανών πολιτών πρέπει να παραταθεί. Η ρωσική εισβολή μπορεί να έχει ανακοπεί, εντούτοις τα εκατομμύρια των Ουκρανών πολιτών έχουν ανάγκη προστασίας.

Η ΕΕ δεν θα πρέπει να βάζει όλους αυτούς τους ανθρώπους σε αβέβαιο μέλλον και να δείξει ότι ο φυσικός τους χώρος είναι η Ευρώπη, την οποία θέλει να κατακερματίσει η Ρωσία.

Περισσότεροι από 4. εκατομ. Ουκρανοί πρόσφυγες δεν είναι και μικρός αριθμός. Είναι οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για πρώτη φορά μεταπολεμικά σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά την ναζιστική επέλαση. Ο συμβολισμός είναι καίριος και έχει την σημασία του.

Η διαφορά είναι ότι ακόμη δεν έχουν εμπλακεί και άλλες χώρες ώστε η Ευρώπη να κινδυνεύσει πραγματικά. Με έναν Πούτιν όμως στο Κρεμλίνο και έναν ρωσικό λαό να τον επικροτεί, όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς. Όλα αλλά και το γεγονός ότι κάποτε οι δικτατορίες καταρρέουν.