Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 20:29

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι ισχύει μετά την παράταση του lockdown

Γράφτηκε από την
Βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι ισχύει μετά την παράταση του lockdown

Ποιοι χρειάζονται νέα βεβαίωση μετακίνησης για τις επόμενες ημέρες. Πώς να εκτυπώσετε το έντυπο.

Νέο έντυπο μετακίνησης χρειάζονται οι εργαζόμενοι από σήμερα 1η Δεκεμβρίου μετά την παράταση του lockdown, καθώς η βεβαίωση κυκλοφορίας ίσχυε μέχρι και χθες 30 Νοεμβρίου. Η βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ έχει ισχύ 14 μέρες και τη Δευτέρα έληξε η ισχύς για όσους έβγαλαν το έντυπο την πρώτη μέρα του νέου lockdown.

Ειδικότερα, στις βεβαιώσεις μετακίνησης που είχαν εκδοθεί μέσω Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, η ημερομηνία ισχύος τροποποιήθηκε αυτόματα και πλέον αναγράφεται η 7.12.2020 (από 30.11.2020).

Για τον λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να εκτυπώσουν πάλι τις ήδη υποβληθείσες βεβαιώσεις ώστε να τις έχουν μαζί τους κατά τις μετακινήσεις τους.

Σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με όσα αναφέρονταν στην προηγούμενη απόφαση που θέσπισε το γενικό απαγορευτικό από 7.11.2020 έως 30.11.2020, οπότε ισχύουν τα ίδια.

Πιο συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) "ΕΡΓΑΝΗ" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ" η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ".

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικά των ανωτέρω, μπορεί να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma. gov.gr και να συμπληρώνεται από τον πολίτη πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α). Η βεβαίωση παρέχεται είτε μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ή συμπληρώνοντας το έντυπο "Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου" το οποίο υπογράφεται από τον εργοδότη.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER