Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 17:50

Με το σήμα "BikeFriendly" διακρίθηκε το Ρέθυμνο

Γράφτηκε από την
Με το σήμα "BikeFriendly" διακρίθηκε το Ρέθυμνο

Μία ακόμη διάκριση έλαβε το Ρέθυμνο, αυτή τη φορά με το σήμα «BikeFriendly» από τη ΝatΤour και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που απονέμεται σε πόλη φιλική για ποδήλατο, διάκριση που ήρθε στο Ρέθυμνο μετά από συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Τουρισμού και του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνης, σύμφωνα με την Πέπη Μπιρλιράκη, αντιδήμαρχο Ρεθύμνης.

Η συγκεκριμένη διάκριση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού απονέμεται από το 2017 σε δήμους-προορισμούς, οι οποίοι πληρούν μια σειρά κριτηρίων εξυπηρέτησης των φίλων του ποδηλάτου, όπως ποδηλατικές διαδρομές, ποδηλατόδρομοι, ποδηλατικές δραστηριότητες και συνεχής ενημέρωση σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, συμμετοχή σε αντίστοιχες εκθέσεις και workshops, χώροι στάθμευσης και οδική σήμανση για ποδήλατα, σύστημα ενοικίασης εποπτευόμενο από τον δήμο, χάρτες και έντυπα, κά. Δημιουργώντας έτσι «ποδηλατική ταυτότητα» στον προορισμό και ενθαρρύνοντας κατοίκους κι επισκέπτες να χρησιμοποιούν το ποδήλατο στην καθημερινότητα ή στις διακοπές τους αντίστοιχα.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει επενδύσει σημαντικά στη Βιώσιμη Κινητικότητα, τόσο μέσω του Τμήματος Προγραμματισμού και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CIVITAS Destinations όσο και μέσω του Τμήματος Τουρισμού, το οποίο προβάλλει και προωθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε δράση που σχετίζεται με βιώσιμη ανάπτυξη, προσβασιμότητα και εναλλακτικό Τουρισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ποδηλατικό Τουρισμό. Από τη διάκριση αυτή και πλέον και την πιστοποίηση «Bike Friendly» τα οφέλη, σύμφωνα με τους υπεύθυνους από το τμήμα Τουρισμού του δήμου, είναι σημαντικότατα. Όπως, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος του δήμου, η άμεση τοποθέτησή του τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά, αναφορικά με τη διείσδυση στον Εναλλακτικό Θεματικό Τουρισμό, η μεγάλη δημοσιότητα (άμεση αποστολή ενημέρωσης σε 1.100 δημοσιογράφους, σε 4.000 τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, σε ποδηλατικούς συλλόγους, σε ξενοδόχους κά), συναντήσεις, workshops και συμμετοχή σε εκθέσεις ως συνεκθέτης του «Bike Friendly», καθώς και η ηλεκτρονική προώθηση και προβολή σε όλα τα ΜΜΕ που αφορούν Βιώσιμο και Εναλλακτικό Τουρισμό.

Όπως τόνισε η Βίκυ Καραντζαβέλου, διευθύντρια και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Εταιρείας ΝatTour ΑΜΚΕ (που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του Σήματος Πιστοποίησης «BikeFriendly»: «Καλωσορίζουμε τον Δήμο Ρεθύμνης, ο οποίος πρόσφατα πιστοποιήθηκε ως δήμος φιλικός προς το ποδήλατο και θα σταθούμε αρωγοί σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, με στόχο τη χρήση του ποδηλάτου ως φιλικού προς το περιβάλλον μέσου μεταφοράς των κατοίκων, αλλά και των τουριστών». Από την πλευρά της η κ. Μπιρλιράκη επισήμανε: «Η διάκριση με το σήμα "BikeFriendly" είναι μια επιπλέον αξιοποίηση της προσήλωσης του δήμου μας πάνω στη Βιώσιμη Κινητικότητα και στα οφέλη αυτής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου. Ανοίγουν νέες προοπτικές για τον Ποδηλατικό Τουρισμό που είναι πολύτιμος λόγω της εποχικότητάς του στη χαμηλή περίοδο, όπως και για τη συνέχεια δημιουργίας, αξιοποίησης και βελτίωσης υποδομών από τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα (όπως το δίκτυο ξενοδοχείων για Ποδηλατικό Τουρισμό. Ελπίζουμε, τα αποτελέσματα και αυτής της προσπάθειας του δήμου μας, να τα καρπωθεί σύντομα όλη η κοινωνία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER