Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 14:15

Βατόπουλος: Με self test θα μπορούν να πάνε οι πολίτες στα χωριά τους (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Βατόπουλος: Με self test θα μπορούν να πάνε οι πολίτες στα χωριά τους (Βίντεο)

Κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα θεωρούνται τα self test σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Για το Πάσχα και το αν θα μπορέσουν οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι με self test και πολλή προσοχή θα μπορούν οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους.

Όπως είπε το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα έχει μια πρώτη εικόνα για το τι θα εισηγηθεί. «Να δούμε πως λειτουργεί στην πράξη το self test και να αποφασίσουμε, λογικά έτσι θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Στην αυριανή συζήτηση στην Επιτροπή αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στην Κοζάνη αλλά και σε περιοχές, οι οποίες θα αλλάξουν χρώμα, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ το άνοιγμα της εστίασης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συζητηθεί όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο σημείωσε ότι αν δουν ότι λειτουργούν τα τεστ αυτοδιάγνωσης ίσως να μπει στο τραπέζι.

«Με τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα έχουμε περισσότερα κρούσματα»

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο στην Επιτροπή έχουν συζητήσει την πιθανότητα μιας αναπροσαρμογής της στρατηγικής από οριζόντια μέτρα, που θα βασίζεται στη δυνατόν μεγαλύτερη ανίχνευση κρουσμάτων.

Αυτό επιτυχαίνεται, όπως είπε «με τα τεστ αντιγόνου που είναι τα rapid tests και τα self tests για τα οποία έχει φανεί και έχει διαπιστωθεί η αξία τους. Όταν εφαρμόζονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα (1 με 2 φορές την εβδομάδα) έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν πολλά κρούσματα και ασυμπτωματικά. Συνεπώς χρησιμοποιώντας τα τεστ αντιγόνου μαζί με τον εμβολιασμό μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα όπλο για να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Πάντα όμως με την τήρηση των μέτρων προστασίας: μάσκα, αντισηπτικό και αποστάσεις».

Σχετικά με την επέκταση των τεστ αυτοδιάγνωσης και σε κλάδους εργαζομένων από την ερχόμενη Δευτέρα ο καθηγητής τόνισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την Επιτροπή ώστε να μπορέσει να καταλήξει ποιες εισηγήσεις θα κάνει.

Πρόσθεσε ότι με τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, ωστόσο θα μπορούν να εντοπίζονται αυτά τα κρούσματα και να απομονώνονται. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν τρεις παραδοχές: α) το ίδιο το τεστ να λειτουργεί σωστά, β) ο χρήστης να το χρησιμοποιεί σωστά, σημειώνοντας ότι θέλει μια εξοικείωση και συνέστησε οι πολίτες να δουν προσεκτικά τα σχετικά βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο και την τηλεόραση και γ) να δηλώνεται στην πλατφόρμα και ο εργαζόμενος να τηρεί τα μέτρα, δηλ. να μην το κρύψει και να μην πάει στη δουλειά του.


NEWSLETTER