Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 17:40

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η διακοπή AstraZeneca στους κάτω των 55 - Τι παρενέργειες προκαλεί κάθε εμβόλιο (Βίντεο)

Τα 5 περιστατικά θρομβώσεων σε Κρήτη και Μυτιλήνη πυροδότησαν νέο κύκλο αμφισβήτησης γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα συζητηθεί αν τελικά θα πρέπει να χορηγείται στους άνω των 55.

«Είναι λίγα τα περιστατικά βάσει στατιστικής. Δεν μπορούμε καν να κάνουμε στατιστική σημαντικότητα. Και μην νομίζετε ότι και τ’ άλλα εμβόλια δεν έχουν παρενέργειες. Επομένως όλα είναι θέμα τύχης», σημειώνει ο Γιώργος Χρούσος, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού από την πλευρά της επανέλαβε ότι τάσσεται κατά του εμβολιασμού νεότερων γυναικών με AstraZeneca, υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο.

«Σε χώρες που υπάρχει η δυνατότητα άλλου εμβολίου είναι καλύτερο να περιμένουν».

Οι «ύποπτες» παρενέργειες των εμβολίων

«Το σκέφτομαι για τη 2η δόση. Θα ήθελα να το αποφύγω γιατί όλοι λένε ότι 2η δόση είναι ακόμα πιο ισχυρή. Με ανησυχεί αρκετά».

Την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η επαναληπτική δόση της 36χρονης Ελένης, ωστόσο τα έντονα συμπτώματα της πρώτης δόσης τη βάζουν σε δεύτερες σκέψεις.

«Ήταν 48 ώρες πάρα πολύ δύσκολες. Είχα υψηλό πυρετό, αλλά το χειρότερο ήταν οι μυϊκοί πόνοι».

Ένα 48ωρο πριν από τη 2η δόση, η 36χρονη Ελένη επισκέφτηκε τον φαρμακοποιό της γειτονιάς για να τη συμβουλέψει.

«Βλέπουμε τι είδους παρενέργειες με την 1η δόση. Αν είχαν μέτριες παρενέργειες τους λέμε να κάνουν τη 2η και σε κάθε περίπτωση να μιλήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους».

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πρώτο 48ωρο η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων παρουσιάζει το λεγόμενο «σύνδρομο της κακουχίας», το οποίο περιλαμβάνει μια έντονη κόπωση και πόνο στο σημείο της ένεσης.

PFIZER

Τα συνήθη συμπτώματα μετά το εμβόλιο της Pfizer είναι κόπωση, μυαλγία και πόνος στο στομάχι και το κεφάλι.

ASTRAZENECA

Όσοι εμβολιάζονται με AstraZeneca εμφανίζουν συνήθως πυρετό, ρίγη και υπνηλία

MODERNA

Με το εμβόλιο της Moderna αρκετοί παρουσίασαν κόπωση και τάση για εμετό/ ναυτία.

JOHNSON & JOHNSON

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, μυαλγία και πυρετό.

Οι σοβαρότερες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα είναι οι σπάνιες αλλά σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις με τα εμβόλια της Pfizer και Μoderna.

Η σοβαρότερη επιπλοκή με τα εμβόλια αδενοϊού, δηλαδή της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι το σύνδρομο VITT, ο συνδυασμός δηλαδή θρόμβωσης και θρομβοπενίας.

Tα συμπτώματα εμφανίζονται από την 4η έως τη 8η ημέρα τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι η έντονη κεφαλαλγία, μούδιασμα στα χέρια, πόνο στο θώρακα ή την κοιλιά και πρήξιμο στα άκρα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας στους τρεις ασθενείς που παίρνει το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μεθοτρεξάτη έχει ανεπαρκή ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο της Pfizer, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως όποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους.

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega: