Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 17:05

Σεξισμός από στρατιωτική επιτροπή γιατρών σε υποψήφιους για στρατιωτικές σχολές

Γράφτηκε από την

Με εκφράσεις του είδους "βγάλτε τα στριγκάκια σας" καταγγέλλεται ότι απευθύνθηκαν σε αγόρια και κορίτσια οι στρατιωτικοί γιατροί. Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα.

Απαράδεκτες σεξιστικές συμπεριφορές με την μορφή «ψαρώματος» και καψονιού, από 4μελή επιτροπή στρατιωτικών γιατρών, σε αγόρια και κορίτσια υποψήφια για τις στρατιωτικές σχολές καταγγέλλουν με ερώτησή τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να πάρει θέση για τα φαινόμενα αυτά που καταγγέλθηκαν από τους ίδιους τους υποψηφίους αλλά και τους γονείς τους.

Η ερώτηση έχει ως πρώτη υπογράφουσα την Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα ισότητας. Κάνει λόγο για ««ακραίες σεξιστικές πρακτικές και σχόλια από Επιτροπή Στρατιωτικών Γιατρών σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο σε μαθητές και μαθήτριες κατά την διάρκεια των Υγειονομικών Εξετάσεων όσων συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να καταταγούν σε Στρατιωτικές Σχολές»

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα που περιγράφονται περιστατικά προφανούς σεξισμου. Οι γονείς – αναφέρεται – μιλούν για «ακραίες σεξιστικές πρακτικές και σχόλια που δέχτηκαν τα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια, στο πλαίσιο των απαιτούμενων υγειονομικών εξετάσεων όσων συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να καταταγούν σε Στρατιωτικές Σχολές». Τα μέλη της επιτροπής ήταν «όλοι άνδρες και καμιά γυναίκα» και τα περιστατικά έγιναν «κατά την διενέργεια των απαιτούμενων υποχρεωτικών υγειονομικών εξετάσεων και προκειμένου να εγγραφούν σε στρατιωτικές σχολές, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει πανελλαδικών».

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ερώτηση: «Τα μεν αγόρια διατάχτηκαν "να κατεβάσουν τα καλσόν τους"(!) και στην συνέχεια να ξεγυμνωθούν "βγάζοντας τα στριγκάκια τους". Παράλληλα, καθ΄ υπόδειξη του ενός από τους τέσσερις στρατιωτικούς γιατρούς της επιτροπής τους δόθηκε εντολή να αγγίξουν τα γεννητικά τους όργανα και τα γεννητικά όργανα των διπλανών μαθητών. Οι μαθητές σοκαρισμένοι δεν υπάκουσαν στην παραπάνω υπόδειξη, γεγονός που οδήγησε τον στρατιωτικό γιατρό να αναδιπλωθεί και στο πλαίσιο αποφόρτισης και της δήθεν αστειότητας να αναφέρει ότι "οι νέοι δεν ψάρωσαν"».

Στην 4μελή επιτροπή στρατιωτικών γιατρών καταλογίζεται επίσης πως «κατά την διενέργεια των αντίστοιχων υγειονομικών εξετάσεων και στα κορίτσια, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονιών, τους ζητήθηκε αφού γδυθούν και μείνουν με τα εσώρουχά τους, να αφαιρέσουν τον στηθόδεσμο, να σηκώσουν τα χέρια τους, για να «τεντώσουν τα στήθη τους»».

Συνολικά τονίζεται ότι π«αυτές οι πρακτικές είναι βαθιά σεξιστικές και προσβάλλουν βάναυσα την γενετήσια αξιοπρέπεια και ελευθερία των ατόμων, πόσο μάλλον ανήλικων μαθητών και μαθητριών» και πως «το «ψάρωμα», τα «καψόνια» συνιστούν μορφές βίας, ενέχουν σεξισμό ρατσισμό και αναπαράγουν την κουλτούρα του βίαιου, του κυρίαρχου αρσενικού, με στιγματιστικές πολλαπλές συνέπειες στα άτομα που την υφίστανται».

Ο υπουργός Άμυνας ερωτάται αν «έχουν περιέλθει σε γνώση του τα παραπάνω συμβάντα, τα οποία καταγγέλλονται στην ιστοσελίδα από τους γονείς των μαθητών/τριών;». Επισης «αν έχει δώσει εντολή γραπτή ή προφορική για την διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών; Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αποσοβηθούν τέτοιες σεξιστικές πρακτικές και μάλιστα σε ανήλικους/ες μαθητές και μαθήτριες;»

Πηγή: news247.gr