Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 23:19

Καιρός: O πολικός αεροχείμαρρος βάζει τη χώρα «στην κατάψυξη»

Γράφτηκε από την

Κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου και τσουχτερό κρύο διαρκείας φέρνει η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο με τους μετεωρολόγους να τονίζουν πως χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμα και στην Αττική.


Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να προκαλέσει κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας τα προσεχή εικοσιτετράωρα, ενώ μια δεύτερη διαταραχή που θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται τη Δευτέρα θα βάλει, κυριολεκτικά, τη χώρα στον πάγο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, στο καιρικό «μενού» των επόμενων ημερών περιλαμβάνεται πολύ κρύο και χιόνια μέχρι και στην Αττική. Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας οφείλεται σε αεροχείμαρρο, δηλαδή ένα ποτάμι αέρα που βρίσκεται ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα το οποίο οδηγεί το πολικό αυτό ψύχος να κατέβει προς τα γεωγραφικά πλάτη της χώρας μας.

Το πρώτο ψυχρό κύμα απασχολεί ήδη τη χώρα μας και κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Ήδη η Τετάρτη ξεκίνησε με πολύ κρύο και μάλιστα στη χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε, στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας ο υδράργυρος έφτανε τους -8 βαθμούς Κελσίου.


Όπως τόνισε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στη συνέχεια η κακοκαιρία θα επιδεινωθεί εκ νέου καθώς αναμένεται να πάρει τη σκυτάλη το πολικό ψύχος που θα κατέβει από τη Σκανδιναβία.

 


Πολικό ψύχος από το Σάββατο
Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, μετά την Παρασκευή «έρχεται πολικό ψύχος με χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας ενώ ο υδράργυρος ενδέχεται να "φλερτάρει" και με τους -15° με -18° στη βόρεια Ελλάδα όπου αναμένουμε να ξαστερώσει με αυξημένες τις πιθανότητες ακόμη και για ολικό παγετό!!! Είχαμε αναφέρει αυτή την εξέλιξη αρκετές ημέρες πριν όταν μιλήσαμε για τον ΩΜΕΓΑ εμποδιστή και που θα έστελνε διαδοχικά κύματα ψύχους προς τη χώρα μας στο δεύτερο μισό του μήνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει, από το Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για μία πολύ ψυχρή, πολική αέρια μάζα η οποία κατευθύνεται νοτιότερα και, την Παρασκευή, θα φτάσει στα νότια Βαλκάνια. Μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας, λοιπόν, αναμένονται χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Περισσότερο χιόνι θα δουν οι περιοχές από τη Θεσσαλία και κάτω, και συγκεκριμένα Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια και Πελοπόννησος, ενώ χιόνια προβλέπεται να δούμε και στην Αττική. Οι περιοχές που θα δουν περισσότερο χιόνι, εξήγησε, είναι από τη Θεσσαλία και κάτω και συγκεκριμένα είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, ενώ μεγάλη ποσότητα χιονιού αναμένεται και στην Αττική.

Γενικά αίθριος ο καιρός την Πέμπτη με τοπικές βροχές
Άνοδος της θερμοκρασίας θα σημειωθεί αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικές βροχές στα πεδινά και ημιορεινά, καθώς και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και νότιας χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξει αίθριος γενικά καιρός με παροδικές νεφώσεις.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Πέμπτη στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στα δυτικότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, στη Δυτική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναμένονται τοπικές βροχές. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου πάνω από τα 1.100 μέτρα, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής Πελοποννήσου και στα δυτικότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς πάνω από τα 1.400 μέτρα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -10 έως 11, στην Ήπειρο από -8 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -6 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -4 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 12 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 13 βαθμούς Κλεσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς.

Πηγή: ethnos