Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 20:21

Θέατρο Βράχων: Την Τετάρτη κρίνεται η τύχη του στον Άρειο Πάγο - Κινδυνεύει να περάσει ανεπιστρεπτί σε ιδιώτες

Θέατρο Βράχων: Την Τετάρτη κρίνεται η τύχη του στον Άρειο Πάγο - Κινδυνεύει να περάσει ανεπιστρεπτί σε ιδιώτες

Κομβική είναι η αυριανή μέρα για τη συνέχεια ενός από τα πλέον εμβληματικά φεστιβάλ της Ελλάδας καθώς στον Άρειο Πάγο κρίνεται η τύχη του «Θεάτρου Βράχων», το οποίο ύστερα και από την περσινή απόφαση του Εφετείου, κινδυνεύει να περάσει ανεπιστρεπτί πλέον σε ιδιώτες μετατρέποντας σε ανάμνηση όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στη «Σκιά των Βράχων» εδώ και 36 χρόνια.

Με μία πρωτοφανή κινητοποίηση οι κάτοικοι του Βύρωνα και του Υμηττού θα βρίσκονται την Τετάρτη 4 Μαΐου έξω από τον Άρειο Πάγο όπου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου, η οποία παραχωρεί την έκταση των περίπου 104 στρεμμάτων στον λόφο Κοπανά σε ιδιώτες.

Εάν η αίτηση των δύο δήμων και του Ελληνικού Δημοσίου έχει αίσιο αποτέλεσμα, η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από το Εφετείο. Σε διαφορετική περίπτωση οι δήμοι θα πρέπει όχι μόνο να αποβληθούν από την έκταση που σήμερα φιλοξενεί τα δύο θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Αννα Συνοδινού» καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων άθλησης και ψυχαγωγίας, αλλά αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο πληρωμής υπέρογκων αποζημιώσεων στους ιδιώτες ως τμήμα των μισθωμάτων για το σύνολο των ετών, για τα οποία διοργανώνονταν τα Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» και «Υμηττού».

Στις εγκαταστάσεις του λόφου Κοπανά έως σήμερα φιλοξενούνται ομάδες παιδιών, εφήβων, ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, προπονήσεις της Γυμναστικής Ακαδημίας, τα Παμβυρώνεια, αλλά και αγώνες όλων των σχολείων εδώ και δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται ότι η έκταση στην οποία βρίσκονταν τα εγκαταλελειμμένα λατομεία της Εργάνης, ύστερα από πολυετείς κινητοποιήσεις των κατοίκων τη δεκαετία του ΄80, μετατράπηκε σταδιακά σε σημείο συνάντησης του πολιτισμού και του αθλητισμού φιλοξενώντας εκτός από τα θέατρα, τρία γήπεδα 5X5, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Εκτοτε όλες οι εγκαταστάσεις συντηρούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες των δύο δήμων.

«Θα παλέψουμε με κάθε μέσο για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου Κοπανά», επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο δήμαρχος Βύρωνα, Ακης Κατωπόδης, ο οποίος συμπληρώνει ότι η αυριανή μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. «Εχουμε βάσιμες ελπίδες ότι μπορούμε να κερδίσουμε την απόφαση αναίρεσης. Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες προκειμένου να υπάρξει απόφαση. Είμαστε αποφασισμένοι όλο αυτό το διάστημα να κρατήσουμε ζωντανό το θέμα και να το κάνουμε όσο γίνεται πιο γνωστό στην κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην έχει ανηφορίσει στο θέατρο Βράχων τα καλοκαίρια», προσθέτει τονίζοντας ότι το φετινό φεστιβάλ του δήμου Βύρωνα το πρόγραμμα του οποίου θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, θα είναι καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση της αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, ο δήμος Βύρωνα είναι αποφασισμένος να μην καταθέσει τα όπλα: «Θα ακολουθήσουν βήματα πολιτικού χαρακτήρα. Δε θα αφήσουμε αυτόν τον εμβληματικό χώρο που εδώ και 36 χρόνια φιλοξενεί τα φεστιβάλ. Στο χώρο έχουν γίνει εγκαταστάσεις τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, έχουν επενδυθεί χρήματα για να γίνουν τα θέατρα, τα γήπεδα, οι χώροι αναψυχής» καταλήγει ο κ. Κατωπόδης.

Για την ευκολότερη μετακίνηση των εργαζομένων στον δήμο και των δημοτών στον Αρειο Πάγο αύριο θα παραμείνει κλειστό το δημαρχείο Βύρωνα και ορισμένες υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δημαρχείο, η Δημοτική Συγκοινωνία και η Κοινωνική Υπηρεσία. Κανονικά θα λειτουργήσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Συσσίτιο, η Βοήθεια στο Σπίτι, το ΚΕΠ, το Κολυμβητήριο καθώς και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου.

Παράλληλα λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας Βύρωνα θα αναχωρήσουν στις 8:30 το πρωί της 4ης Μαΐου μπροστά από το Δημαρχείο (Καραολή & Δημητρίου 36 - 44) για τη δωρεάν μεταφορά εργαζομένων και πολιτών στον Άρειο Πάγο.