Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 20:06

Καιρός: Τριήμερο κύμα ζέστης - Στους 37 βαθμούς "σκαρφαλώνει" ο υδράργυρος

Γράφτηκε από την
Καιρός: Τριήμερο κύμα ζέστης - Στους 37 βαθμούς "σκαρφαλώνει" ο υδράργυρος

Προ των πυλών βρίσκεται το πρώτο κύμα ζέστης για το φετινό καλοκαίρι. Έως και 37 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να καταγράψει το θερμόμετρο την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Προ των πυλών το πρώτο κύμα ζέστης για το καλοκαίρι του 2022. Από την ερχόμενη Πέμπτη (26/5) έως και το Σάββατο (28/5) ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» τοπικά εώς και στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής θα κινηθούν βορειοανατολικά προς την περιοχή μας και θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Στην διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών για ένα τουλάχιστον τριήμερο, θα συμβάλλει η παρουσία των υψηλών πιέσεων καθώς θα δημιουργηθούν καθοδικές κινήσεις του αντικυκλώνα. Παράλληλα οι άνεμοι θα είναι αρκετά εξασθενημένοι οπότε και η ζέστη θα γίνει αισθητή.

Ήδη από την Τετάρτη ο υδράργυρος σε τοπικό επίπεδο θα φτάσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα της ΕΜΥ ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν το διήμερο Πέμπτης Παρασκευής. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι τα ηπειρωτικά στο εσωτερικής Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος που βρίσκονται μακριά από την επίδραση θαλάσσιας αύρας.

Ειδικά την Πέμπτη και Παρασκευή τοπικά δεν αποκλείονται και 36 με 37 βαθμοί Κελσίου λόγω και τοπικότητος καθώς οι δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι ανεβάζουν αρκετά τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές.

Παρά την ζέστη οι ελάχιστες θερμοκρασίες παραμένουν σε ανεκτά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσουν τους 21 με 22 βαθμούς. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες “καύσωνα”. Άλλωστε πολύ κοντά μας βρίσκεται το 2020 όπου στα μέσα Μαΐου είχαμε φτάσει σε τιμές ρεκόρ με 40 βαθμούς στη Νέα Φιλαδέλφεια και 40.7 στη Σπάρτη και στην Κάτω Τιθορέα.

Ο πολύ ζεστός καιρός θα κρατήσει και το Σάββατο ενώ από την Κυριακή και από τα δυτικά και βόρεια το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει και θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας καθώς και φαινόμενα σε πολλές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER