Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 14:30

Θετική η πορεία του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας

Γράφτηκε από την
Θετική η πορεία του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας

Θετική καταγράφεται η πορεία του κλάδου της αλυσίδας ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στο εννεάμηνο φέτος στη χώρα μας, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αν και τόσο οι λιανικές πωλήσεις, όσο και οι εξαγωγές, εμφανίζουν σημάδια κάμψης μετά το καλοκαίρι.

Η κάμψη αυτή, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), αποδίδεται στον πληθωρισμό που επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση ειδών μόδας σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στο εννεάμηνο φέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, «έτρεξαν» με θετικό ρυθμό της τάξης του 17,4% και ανήλθαν σε 1,65 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν άνοδο 20% και ανήλθαν σε 852 εκατ. ευρώ, και αυτές της κλωστοϋφαντουργίας παρουσίασαν αύξηση 29%, στα 431 εκατ. ευρώ. Μικρή αύξηση κατά 1,2% εμφάνισαν στο προαναφερόμενο διάστημα οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού και ανήλθαν σε 360 εκατ. ευρώ.

Οι εγχώριες λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων, κατέγραψαν άνοδο 23,9% στο εννεάμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και ανήλθαν σε 1,85 δισ. ευρώ και όπως υπογραμμίζει ο ΣΕΠΕΕ στην ανακοίνωσή του, η σημαντική τους αύξηση κατά 54% στο πρώτο τρίμηνο φέτος, σε σχέση με αυτό του 2021, είναι συνέπεια του ότι πέρυσι τα καταστήματα για μεγάλο διάστημα ήταν κλειστά. Συγκρίνοντας δε, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με αυτό το 2021, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων παρουσιάζει θετική ποσοστιαία μεταβολή κατά 23,2% και διαμορφώνεται στο +6,7% στο τρίτο τρίμηνο.

Ο δε δείκτης παραγωγής, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, στην ένδυση εμφάνισε αύξηση 16,1%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία υποχώρησε ελαφρά σε ποσοστό 0,7%.

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν και οι εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, με τις πρώτες να παρουσιάζουν ποσοστιαία μεταβολή κατά 36,5% και τις δεύτερες να εμφανίζουν άνοδο κατά 36,7%. Συνολικά διαμορφώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο φέτος, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER