Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 17:01

Τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη

Γράφτηκε από την
Τελετή παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων αρχηγού ΓΕΣ στη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη

 

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στη Βάρη στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), ο απελθών Μεσσήνιος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, παρέδωσε τα καθήκοντα στον νέο αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αγγελο Χουδελούδη.

Ο στρατηγός Λαλούσης, στην ημερήσια διαταγή του τόνισε πως κατά τη θητεία του «προσπάθειά μου ήταν να συμβάλω στον εκσυγχρονισμό και τη διαμόρφωση του μέλλοντος του Στρατού Ξηράς». «Εργαστήκαμε», είπε, «με φιλότιμο και μεράκι, με καινοτόμο σκέψη και με την πεποίθηση ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις».

Αναφερόμενος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, όταν «η χώρας μας δέχθηκε μια μαζική, οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα ανατολικά και χερσαία σύνορά της», επισήμανε: «Η επιτυχία αυτή, που έδωσε αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, ήταν αποτέλεσμα άριστης γνώσης της περιοχής, ορθής εκτίμησης της κατάστασης, κατάλληλης αξιοποίησης των μέσων και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Μίλησε, δε, εκτενώς για τα έργα εκσυγχρονισμού των στρατοπέδων, των υποδομών και των λοιπών εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού και τη μέριμνα του προσωπικού.

«Ότι καταφέραμε», ανέφερε απευθυνόμενος στα στελέχη του Στρατού Ξηράς, «το κατορθώσαμε επειδή στο μυαλό και την καρδιά μας βάλαμε πάνω από όλα την πατρίδα».

Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος 'Αγγελος Χουδελούδης, τόνισε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει «το έργο των άξιων προκατόχων μου διοικώντας στο πλαίσιο του δικαίου, της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας».

«Ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί διαχρονικά το θεμελιώδη πυλώνα πάνω στον οποίο χτίστηκε και θα συνεχίζει να χτίζεται η ύπαρξη, η ανάπτυξη και η ευημερία του έθνους μας» πρόσθεσε.

Επισήμανε, δε, ότι ο Στρατός είναι έτοιμος «να συνδράμει στο κοινωνικό σύνολο όταν και όποτε απαιτηθεί», ενώ συνέχισε λέγοντας «η ασφάλεια της χώρας είναι μια συνεχής διαδικασία όπου δεν χωράει κάνενας εφησυχασμός».

«Μπορεί να ζούμε σε εποχές γεωπολιτικής αστάθειας, και ενός ιδιότυπου αναθεωρητισμού, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως είμαστε οι οπλίτες πολίτες μιας χώρας που αποτελεί το φάρο της ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας με χρονική συνέχεια, το πόλο σταθερότητας στην περιοχή και τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης» είπε και συμπλήρωσε: «Η πεμπτουσία της αποστολής μας είναι η παροχή της ασφάλειας στο κοινωνικό σύνολο μέσω της αποτρεπτικής μας ισχύος. Από αυτήν αντλεί η πολιτεία δύναμη να στέκεται μαζί με τους συμμάχους εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης στις περιοχές γεωπολιτικού ενδιαφέροντος ως αξιόπιστος σύμμαχος αλλά κα ισχυρός αντίπαλος».
«Με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που αυξάνουν τη μαχητική και αποτρεπτική μας ισχύ αποτελώντας το δικό μας κέντρο βάρους σε ειρήνη, κρίση και αν χρειαστεί σε πόλεμο. Γιατί ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε» κατέληξε.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος ενώ παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόλουθοι 'Αμυνας ξένων χωρών και άλλοι επίσημοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER