Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 10:09

Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, έξω από το κτήριο της Μεγάλης Στοάς στην Αχαρνών

Ελεγχόμενη έκρηξη έγινε πριν από λίγο από τους πυροτεχνουργούς του ΤΕΕΜ και στο δεύτερο πακέτο που βρέθηκε έξω από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, στην συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή.

Νωρίτερα, λίγο πριν τις 07.00 το πρωί εξερράγη ένας ακόμα αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στο σημείο, αφού είχε προηγηθεί απειλητικό τηλεφώνημα στο 112 και είχε αποκλειστεί η περιοχή από την Αστυνομία.

Το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ που μετέβη στο σημείο εντόπισε και ένα ξύλινο κουτί, που όπως αποδείχτηκε ήταν και αυτό αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός και το οποίο εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Σημειώνεται ότι ο άγνωστος που τηλεφώνησε στις 06:00 στο 112 δεν ανέφερε την ώρα που επρόκειτο να γίνει η έκρηξη και το μόνο που είπε ήταν η διεύθυνση που είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός και ζήτησε με έμφαση: «εκκενώστε, εκκενώστε, εκκενώστε».

Στο σημείο μετέβησαν περιπολικά της Αμεσης Δράσης που μόλις πρόλαβαν και απέκλεισαν την περιοχή πριν από την έκρηξη του πρώτου μηχανισμού που προκάλεσε μαύρισμα στον τοίχο εξωτερικά του κτηρίου, ενώ ο δεύτερος δεν εξερράγη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μηχανισμοί ήταν πολύ μικρής ισχύος, αποτελούνταν από κροτίδες, μεταλλικά δοχεία με εύφλεκτο υγρό και άλλα υλικά σε μια πρόχειρη συνδεσμολογία, που δεν παραπέμπει σε κάποια από τις γνωστές ομάδες που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς με βομβιστικές ενέργειες. Μάλιστα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο δεύτερος μηχανισμός, που ήταν μέσα σε ένα ξύλινο κουτί, είχε τέτοια συνδεσμολογία που δεν θα μπορούσε να εκραγεί.

Την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ