Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2023 08:29

Σε λειτουργία η πλατφόρμα pet.gov.gr

Σε λειτουργία η πλατφόρμα pet.gov.gr

 

Σε λειτουργία τέθηκε από την περασμένη Τρίτη 19 του μήνα η πλατφόρμα pet.gov.gr ή αλλιώς το μητρώο καταγραφής και παρακολούθησης ζώων συντροφιάς.

Σε αυτό, υποχρεωτική είναι η εγγραφή όλων των οικόσιτων σκυλιών και γατιών, με το βάρος να πέφτει πλέον στους κτηνιάτρους ώστε να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες όλων των ζώων, για να φροντίσουν άμεσα να σημάνουν το κατοικίδιό τους ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που το ζώο, σκύλος ή γάτα, δεν έχει σημανθεί ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει μικροτσίπ του, στην εφαρμογή δεν μπορεί να καταγραφεί και επομένως να αποδειχθεί προς τις Αρχές καμία κτηνιατρική πράξη ή οποιοσδήποτε εμβολιασμός.   

Επίσης, όπως επισημαίνει στα μέλη του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, επίσημη δήλωση στοιχείων ζώων (microchip, δήλωση υποχρεωτικών νοσημάτων, στοιχεία ιδιοκτήτη) λογίζεται πια μόνο το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το διαβατήριο ζώων συντροφιάς.

 

ΟΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ

Ειδικότερα, οι πιστοποιημένοι κτηνίατροι από το ΓΕΩΤΕΕ, μπορούν να καταγράφουν στο μητρώο τα στοιχεία των ζώων συντροφιάς και τις ιατρικές πράξεις που τελούν σε αυτά. Ακόμη μπορούν να καταχωρίσουν τα συμβάντα ζωής ενός ζώου συντροφιάς όπως τη γέννηση, τη σήμανση, την απώλεια, την εύρεση, τη μεταβίβαση, την υιοθεσία και την αναδοχή.

Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των δήμων όσο και οι αντιπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων/οργανώσεων και καταφυγίων, μπορούν να καταχωρούν τα συμβάντα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς που διαχειρίζεται ο φορέας τους. Ειδικά οι υπάλληλοι των δήμων μπορούν κατόπιν αιτήματος από πολίτες να ενημερώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων.

 

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Συμπερασματικά, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς προκειμένου να είναι καλυμμένοι σε πιθανό έλεγχο, θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένο από τον κτηνίατρο το διαβατήριο του ζώου τους, που είναι ισότιμο του “ηλεκτρονικού βιβλιαρίου”. Διαφορετικά, θα πρέπει να έχουν εκτυπωμένο το “ηλεκτρονικό βιβλιάριο” με το τσιπάκι και το εμβόλιο λύσσας. Σε απλό βιβλιάριο εμβολιασμών μπορούν να έχουν τα εμβόλια με τα αυτοκόλλητα οι ιδιοκτήτες για δική τους ενημέρωση και μόνο, καθώς -τονίζουμε και πάλι- θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους, διαφορετικά καμία κτηνιατρική πράξη δεν μπορεί να καταγραφεί επίσημα. Επίσης, μπορούν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ζώων να σκανάρουν το QRcode και να κατεβάσουν στο κινητό τους το “ηλεκτρονικό βιβλιάριο” σε μορφή pdf.

Ν.Κ.