Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 14:46

Εικόνα από δορυφόρο για το ταξίδι της αφρικάνικης σκόνης που έχει «πνίξει» την Ελλάδα - Πότε θα κοπάσει το φαινόμενο

Εικόνα από δορυφόρο για το ταξίδι της αφρικάνικης σκόνης που έχει «πνίξει» την Ελλάδα - Πότε θα κοπάσει το φαινόμενο

Με δείγματα αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές και υψηλές –για την εποχή– θερμοκρασίες ξεκίνησε η σημερινή (28/3) ημέρα με την ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Αττική, να είναι αποπνικτική.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, παρουσίασε δορυφορικές εικόνες της NASA από το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, με τον Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή της ΕΜΥ, να επισημαίνει πως ανάλογα επεισόδια διαρκούν συνήθως δύο με τέσσερις ημέρες.

Ο κ. Κολυδάς, συγκεκριμένα, υπογραμμίζει πως «κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Τσαντ».

«Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodili στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947» συμπληρώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα: Η ανάρτηση Κολυδά

«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad.

Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.

Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του '60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

Την περίοδο της άνοιξης ( Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».