Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 09:11

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Σταμάτα και Κερατέα - Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Δίστομο

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Σταμάτα και Κερατέα - Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Δίστομο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες σε Σταμάτα και Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέμειναν όλο το βράδυ στο πεδίο και ήταν επί ποδός καταβάλλοντας προσπάθειες για να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, τις οποίες, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, κατάφεραν και αντιμετώπισαν. Αυτή την ώρα στην Σταμάτα επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα, 42 οχήματα και 2 ελικόπτερα, ενώ στην Κερατέα επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 πεζοπόρα τμήματα, 39 οχήματα κι από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωσή του χθες, έκανε λόγο για «δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα».

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές σε Αγία Μαρίνα Ζακύνθου και Δίστομο Βοιωτίας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από το πρώτο φως της ημέρας όπου έχουν διατεθεί τα εναέρια μέσα πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, οι φωτιές ήδη περιορίζονται.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Δίστομο, δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές και στα σημεία δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση τις απογευματινές ώρες χθες, στην περιοχή Δίστομο Βοιωτίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Επιπλέον, χθες γύρω στις 21.20 το βράδυ πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο, στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο, ενώ αυτή την ώρα μεταβαίνουν δυνάμεις από την Κυλλήνη και συγκεκριμένα 14 πυροσβέστες με 4 οχήματα συμπεριλαμβανομένων δασοκομάντος από την ΕΜΟΔΕ της Πάτρας. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.