Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 13:53

Συμβούλιο της Επικρατείας: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Πικραμένος

Συμβούλιο της Επικρατείας: Νέος πρόεδρος ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη νέος πρόεδρος του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο καταγόμενος από την Καλαμάτα κ. Πικραμένος (η μητέρα του είναι το γένος Ορφανού), ήταν αντιπρόεδρος του ΣτΕ από το 2018 και είναι καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική του ΑΠΘ. Η θέση του προέδρου του ΣτΕ ήταν κενή από την 20η Ιουνίου 2024, λόγω της κατάληψης από το όριο ηλικίας της Ευαγγελίας Νίκα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πικραμένος έχει εκτενές συγγραφικό έργο, με μονογραφίες όπως «Η λογοδοσία των δικαστών στη δημοκρατία», «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα διοικητικά δικαστήρια», «Οργάνωση και αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης: Η ευρωπαϊκή εμπειρία», «Η αιτιολογία των διοικητικών πράξεων και ο ακυρωτικός δικαστικός έλεγχος», «Η δικαστική ανεξαρτησία στη δίνη των πολιτικών κρίσεων».

Η επιλογή του νέου προέδρου του ΣτΕ έρχεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νέα Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με τον νέο νόμο πλέον επέρχεται μία μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων, που χειρίζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.