Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 20:59

Ο καύσωνας φέρνει μέτρα προστασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους - Ποιοι θα κάνουν τηλεργασία

Ο καύσωνας φέρνει μέτρα προστασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους - Ποιοι θα κάνουν τηλεργασία

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα όσο επιμένει ο καύσωνας, με την εφαρμογή τηλεργασίας αλλά και ευέλικτου ωραρίου.

Όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εργάζονται σε περιοχή όπου θα επικρατήσουν θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω της φύσης της εργασίας τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας (έως δύο εργάσιμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος).

Καύσωνας: Τα μέτρα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο

Η υπαγωγή των εργαζομένων στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη ή σε συνεργασία με τον ελεγκτή ιατρό της υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής γνωμάτευσης.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τηλεργασία και δεν υπάρχει υπόλοιπο αδειών, οι ανωτέρω μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από την υπηρεσία τους λόγω του καύσωνα.

Κατά την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Ειδικά για τους εργαζόμενους των οποίων τα καθήκοντα απαιτούν την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.