Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2024 10:33

Φθινοπωρινή εκδρομή σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου

Φθινοπωρινή εκδρομή σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου

 


Το φθινόπωρο είναι εδώ και η ταξιδιωτική μας πυξίδα αναζητά πλέον τους ανάλογους προορισμούς για μια εκδρομή κάποιο Σαββατοκύριακο… και τι καλύτερο από το να κατευθυνθείτε προς την όμορφη Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Ορεινή Αρκαδία.

Και συγκεκριμένα σε ένα χωριό σχετικά κοντά την Αθήνα που είναι ανάμεσα στα δημοφιλή της Πελοποννήσου και ιδανικό για ένα city break. Ο λόγος για την όμορφη και γραφική Καστάνιτσα στην Ορεινή Αρκαδία.

Μέσα σε πυκνά δάση από καστανιές, έλατα και πλατάνια, αλλά προστατευμένη από τους ορεινούς όγκους του Πάρνωνα, η Καστάνιτσα, χτισμένη στα 850 μέτρα σε μια αμφιθεατρική τοποθεσία, ένα από τα αρχαιότερα ορεινά χωριά της Κυνουρίας, και το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι και έχει διατηρήσει τον χαρακτήρα της μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια και αποτελεί σήμερα παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό.

Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του Πάρνωνα και όλη αυτή η φύση που το περιβάλλει λειτουργεί παράλληλα ως φυσικό “καμουφλάζ” που κρατάει το χωριό κρυμμένο και προστατευμένο, είναι δηλαδή ρομαντική απόδραση για δύο! Γύρω από το χωριό απλώνεται ένα πυκνό και παρθένο δάσος από έλατα και καστανιές, γεγονός που καθιστά την περιοχή ιδανικό μέρος για ηρεμία και πεζοπορίες.

Παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου, με έντονα χρώματα στα παράθυρα και αυλές με λουλούδια, δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή αλλά και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη στο χωριό, ενώ η θέα από το κάστρο στο επάνω μέρος του οικισμού και από την πλατεία της εκκλησίας, είναι εντυπωσιακή.

Στο βόρειο τμήμα του χωριού, ξεχωρίζουν τα ερείπια του βυζαντινού πύργου του Καψάμπελη, που δεσπόζει από τον λόφο με πανοραμική θέα σε όλο τον οικισμό αλλά και μακριά μέχρι τις κορυφές του Πάρνωνα, αλλά και ακόμα μακρύτερα μέχρι τον αργολικό κόλπο.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο πύργος χτίστηκε από τους Βυζαντινούς τον 14ο αιώνα και αποτελούσε σημαντικό οχυρωματικό έργο. Δυστυχώς γκρεμίσθηκε το 1948 και σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του, ενώ για τους επισκέπτες υπάρχει πλακοστρωμένο μονοπάτι με ξύλινη περίφραξη.
Στο χωριό υπάρχει επίσης Πνευματικό Κέντρο με πλούσια δανειστική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, λίγοι αλλά κομψοί παραδοσιακοί ξενώνες, καφενεία και ταβέρνες, ενώ στο κέντρο του δεσπόζει ο πολιούχος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χτισμένος το 1780 περίπου με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο του. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν επίσης αρκετά ξωκλήσια, άριστα συντηρημένα με αρχαιότερο το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο αποτελούσε μέρος του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε στις αρχές του 15οu αιώνα και καταστράφηκε το 1826 από τις ορδές του Ιμπραήμ.

Το χωριό είναι διάσημο για τα κάστανα, που πιθανόν του χάρισαν και το όνομά του. Το μεγάλο καστανοδάσος που το περιβάλλει έχει έκταση 4.500 στρέμματα και στο παρελθόν, η σοδειά από τα κάστανα ξεπερνούσε τους 400 τόνους.

Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, το χωριό είναι γνωστό για τη γιορτή του κάστανου που διοργανώνει κάθε φθινόπωρο, μία από τις σημαντικότερες αγροτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας, κατά την οποία σερβίρονται παραδοσιακά τοπικά φαγητά και γλυκά τα οποία έχουν ως βασικό υλικό το κάστανο, μαζί με παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς συλλόγους. Φυσικά την τιμητική τους έχουν τα βραστά και ψητά κάστανα με γλυκό κρασί.

Πως να πάτε
Η Καστάνιτσα βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, 72 χλμ. από την Τρίπολη και 65 χλμ. από τη Σπάρτη. Από εθνική οδό Αθηνών-Τρίπολης ακολουθείτε τη διαδρομή προς Άργος-Άστρος-Άγιο Ανδρέα-Καστάνιτσα (περίπου 200 χλμ. από Αθήνα).

Πηγή: female-g.com