Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 08:22

Ευ. Τσακαλωτος: "Μόνιμος ζουρλομανδύας το Σύμφωνο Σταθερότητας"

Γράφτηκε από την
Ευ. Τσακαλωτος: "Μόνιμος ζουρλομανδύας το Σύμφωνο Σταθερότητας"

Επικριτικός ως προς την εμμονή ορισμένων κέντρων λήψεων αποφάσεων στην Ευρώπη για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων στην Ευρώπη, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε άρθρο του στη βρετανική πλατφόρμα ενημέρωσης και πολιτικής ανάλυσης «Open Democracy», ο κ. Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι η εμμονή στο αφήγημα: «οι κανόνες είναι κανόνες», αναμένεται να οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση, χαρακτηρίζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως ένα «μόνιμο ζουρλομανδύα».

Το συγκεκριμένο αφήγημα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε ορισμένες πολιτικές «πτυχές της κεντροαριστεράς» και απόψεις, όπως του Μπλερ, του Σρέντερ και του Σημίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών αυτής της θέσης συνίσταται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες και ότι η συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ.

Παράλληλα, εξαιτίας εν λόγω αφηγήματος, οι πολίτες του βορρά αρχίζουν να κουράζονται με τη διάσωση των χωρών του νότου, οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες ή απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Ακόμα, οι πολίτες όχι μόνο ένιωσαν τις συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν έχουν και εμπιστοσύνη για το πως θα επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κολλημένοι στο προ κρίσης παρελθόν όταν τα μεγάλα προβλήματα θεωρούνταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική απειθαρχία.

Επίσης, ο ίδιος τονίζει πως η απάντηση της Ευρώπης στην άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που δεν θα βάζει ως προτεραιότητα τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα αλλά την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι χωρίς μια ατζέντα που θα περιλαμβάνει τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απηχούν στις υλικές ανάγκες της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστέρας και της Κεντροδεξιάς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, η επόμενη χρονιά θα δείξει τελικά ποιο αφήγημα θα επικρατήσει και αν θα μπορέσει να υπάρξει μια πραγματική προσπάθεια από όλοuς για να προχωρήσουμε πέρα από τον διάλογο των «κωφών», έτσι ώστε να συγκλίνουμε σε ένα νέο αφήγημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του ευρωπαϊκού πρότζεκτ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER