Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 14:44

Oριστική άρση των capital controls, προανήγγειλε ο Τζανακόπουλος

Γράφτηκε από την
Oριστική άρση των capital controls, προανήγγειλε ο Τζανακόπουλος

Τη στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Ελλήνων Εξαγωγέων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα. 

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας τον καθαρό διάδρομο που δημιουργεί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πως η χώρα μετρά αντίστροφα για το τέλος των μνημονίων και υπογράμμισε πως κοινή θέληση πλέον από όλες τις πλευρές και τους εταίρους, είναι η ομαλή υλοποίηση του τρίτου προγράμματος.

Επίσης, προανήγγειλε την πλήρη άρση των capital controls. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Στην ομιλία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας και περιέγραψε τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Επικράτειας χαρακτήρισε το έργο των εξαγωγέων θεμελιώδες για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή και είναι έτοιμη πλέον να αφήσει πίσω της τα χρόνια της καταστροφικής ύφεσης και της αδιέξοδης λιτότητας.

Στην ομιλία του σημείωσε, πως οι συνέπειες της πολιτικής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης δεν άφησαν ανεπηρέαστο σχεδόν κανένα τμήμα της εγχώριας παραγωγής, με τον τομέα των εξαγωγών να δέχεται ισχυρές πιέσεις, ωστόσο να καταφέρνει να έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. 

«Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε μια πενταετία οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν, την περίοδο της κρίσης, αύξηση της τάξης σχεδόν του 30%, ενώ σε αυτό προστέθηκε και η αύξηση κατά 10,6% το 2016. Αυτή η πορεία ενισχύεται ακόμα περισσότερο με βάση τα όσα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017, όπου στον τομέα των εξαγωγών υπάρχει αύξηση κατά 20,3% και νομίζω υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις στο να συνεχιστούν ακόμα περισσότερο αυτές οι εξαιρετικές επιδόσεις το επόμενο διάστημα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Αναφερθείς στην περίοδο 2010-2014, ο υπουργός Επικράτειας τόνισε, ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, ούτε για την ανάπτυξη του τομέα των εξαγωγών, καθώς η τετραετία αυτή δημιούργησε συνθήκες κοινωνικής ερήμωσης, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 25%, την ανεργία να προσεγγίζει το 30%, τις ιδιωτικές επενδύσεις να μειώνονται κατά 67% κατά την πενταετία 2010-2014 που έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε, ότι επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στη χώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, η ανεργία έχει περιοριστεί κατά 4 μονάδες, ενώ τον περασμένο μήνα κατεγράφη ρεκόρ 17ετίας στις προσλήψεις.

Περιγράφοντας τους οικονομικούς δείκτες σημείωσε: «Κλείσαμε το πρώτο τρίμηνο του 2017 με θετικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 13%, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό, μεταφορικό και τεχνολογικό εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 47%, ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία διευρύνθηκε κατά 24%, ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο μεγεθύνθηκε κατά 2,8%, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στο 1,1 δισ. αυξημένες κατά 800 εκατ. σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016. Προσθέτοντας σε αυτή την εικόνα και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στις εξαγωγές, καθίσταται φανερό ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, τους επόμενους μήνες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας: «Η αβεβαιότητα αίρεται από την πρόσφατη συμφωνία που αποτυπώθηκε στο Eurogroup σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τα βήματα που θα οδηγήσουν στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και το οριστικό τέλος των μνημονίων, καθώς όμως και τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας».

Πρόσθεσε πως αυτή  η συμφωνία, για πρώτη φορά διαμορφώνει ένα καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία, προσδιορίζει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και συνδέεται με την ανάπτυξη, ώστε  η χώρα να μην  βρεθεί ξανά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και του υπερδανεισμού, ενώ το αναπτυξιακό πακέτο θα στηριχθεί έτι περαιτέρω και από τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας.

«Το κυριότερο συμπέρασμα αυτής της συμφωνίας, το οποίο αποτυπώνεται και στην απόφαση του πρόσφατου Eurogroup, είναι η αποφασιστική βούληση όλων, πλέον, των μερών, να ολοκληρωθεί ομαλά και με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα, αφήνοντας πίσω της την εποχή των μνημονίων και της επιθετικής λιτότητας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τζανακόπουλος και επανέλαβε: «Βούληση της κυβέρνησης ήταν να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία. Όμως ο χρόνος ήταν συνυφασμένος με τον τρόπο που η διαπραγμάτευση θα κατέληγε. Διότι είναι βέβαιο, ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία, αν επιλέγαμε να υπογράψουμε σε ό,τι έβαζε στο τραπέζι η άλλη πλευρά, με μόνο κριτήριο την πίεση του χρόνου». 

«Αυτό το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον που διαμορφώνεται, είναι θεμελιώδες στοιχείο για να πετύχει η Ελλάδα υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Οι  δυνατότητες, όπως γνωρίζετε, είναι πολλές και το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας είναι μεγάλο» πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα παραμένει, παρά την κρίση, μια χώρα με τεράστιες προοπτικές, μια χώρα που κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να αγνοήσει, ενώ για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι στόχοι που εξυπηρετεί, αλλά και πόσο ανθεκτικό θα είναι απέναντι σε ενδεχόμενες αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

«Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι να δημιουργήσουμε όρους παραγωγής νέου πλούτου, αλλά με ένα τρόπο που θα είναι δίκαιος, βιώσιμος και δεν θα μας φέρει μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Νομίζω η Ελλάδα είναι η απόλυτη διάψευση του μύθου ότι η απορρύθμιση της εργασίας μπορεί να συνιστά σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχύει την παραγωγικότητα» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

«Ο τομέας των εξαγωγών έχει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό μας. Ο οποίος είναι άλλωστε και η ζωντανή διάψευση του μύθου που συνίσταται στο ότι “η Ελλάδα δεν παράγει πλέον τίποτα” είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και σε αυτή την κατεύθυνση, είμαστε διατεθειμένοι να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια υπάρχουν».

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικράτειας αναφέρθηκε στο ζήτημα των κεφαλαιακών ελέγχων, που αποτέλεσαν συνέπεια εξωτερικών καταναγκασμών προς τη χώρα. «Αυτή η περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα» υπερτόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές μέσω του προγράμματος για την κατοχύρωση του διεθνούς αναγνωρισμένου συστήματος ποιότητας για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής, το λεγόμενο «Ελληνικό Σήμα» που θα διευκολύνει την πρόσβαση αυτών των προϊόντων στις διεθνείς αγορές και είναι ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων εξαγωγέων, το οποίο πλέον ικανοποιείται και η εφαρμογή του ξεκινά άμεσα.

«Από τη μεριά της κυβέρνησης, η στήριξη στο έργο των Ελλήνων εξαγωγέων θα είναι ολόπλευρη και  -όπως γνωρίζετε πολύ καλά- οι πόρτες του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτές, για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις που θα βοηθήσουν τόσο τον κλάδο σας, όσο όμως και συνολικά την ελληνική οικονομία. Δώσαμε μια σκληρή μάχη για να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα. Τώρα είναι η ώρα, με συνοδοιπόρους την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τη χώρα, που αφήνει πίσω της μια ζοφερή περίοδο» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER