Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 22:40

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου - Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Γράφτηκε από την
ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου - Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι.

Με συνοπτικές διαδικασίες και με μία τροπολογία, η οποία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής επί νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης γυρνάει σελίδα στα ΕΛΤΑ ανάβοντας το πράσινο φως για ριζικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και εργασιακών σχέσεων.

Με τα δέκα άρθρα της τροπολογίας ανοίγει ο δρόμος για εργαζομένους δύο ταχυτήτων και διαχωρισμό τους σε νέους και παλιούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις με μετακινήσεις εργαζομένων τόσο ενδοομιλικά όσο και στο Δημόσιο, διορισμό γενικών διευθυντών αλλά και του 20% των διευθυντών από την αγορά αλλά και εθελουσία έξοδο 2.000 εργαζομένων, για την οποία σε κανένα σημείο της τροπολογίας δεν αναφέρεται προυπολογισμός κόστους.

Η τροπολογία ανοίγει το δρόμο για περισσότερες απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας, αφού προβλέπει ότι τόσο για τα ΕΛΤΑ όσο και για τη θυγατρική «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ», η ανάθεση των συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών άνω και κάτω των χρηματικών ορίων του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, «γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών της εταιρείας, κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία για την ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου» .

Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης, η αποδέσμευση από το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις «είναι απολύτως αναγκαία και διασφαλίζει για τις εταιρείες που λειτουργούν σε περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού, ταχύτητα και ευελιξία στις προμήθειες και τα έργα, καθώς με το υπάρχον νομικό πλαίσιο οι προβλεπόμενες προθεσμίες και οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και ενισχύουν την εσωτερική γραφειοκρατία σε βάρος της αποτελεσματικότητάς τους».

Ταυτόχρονα η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα για προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ αλλά με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ως προς τον έλεγχο των δικαιολογητικών, ενώ προχωρεί και στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ για την Καθολική Υπηρεσία προβλέποντας ποσό ύψους 149 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2013-2020.

Παράλληλα θεσμοθετεί εντός των ΕΛΤΑ Επιτροπή Προσλήψεων και Αμοιβών, η οποία θα εισηγείται την πολιτική προσλήψεων προσωπικού, στελεχών από την αγορά και των αποδοχών τους.

Το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ περιλαμβάνει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών και εκκρεμεί η απόφαση της Eurobank ως μετόχου στα ΕΛΤΑ ως προς το αν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή στα ΕΛΤΑ σε ορίζοντα διετίας και αφού αυτά έχουν επανέλθει σε λειτουργική κερδοφορία: «Αυτό δεν είναι της παρούσης όμως πρέπει να τονίσουμε ποια είναι η στρατηγική κατάληξη αυτού του σχεδίου. Ως προς αυτό, θα τόνιζα επίσης ότι τα ΕΛΤΑ εδώ και κάποια χρόνια έχουν τοποθετηθεί στο Υπερταμείο κι αντανακλά το γεγονός ότι εξαρχής αυτή ήταν η ευρύτερη βούληση της ελληνικής πολιτείας».

Η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζητούν την άμεση απόσυρσή της, τονίζοντας ότι επί της ουσίας αποτελεί ένα αυτοτελές νομοσχέδιο δέκα άρθρων και «κατατέθηκε στο παρά ένα», με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη να απαντά ότι «δεν είναι η τροπολογία στο παρά ένα, τα ΕΛΤΑ είναι στο παρά ένα».

Περισσότερα στο ethnos.gr


NEWSLETTER