Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 10:44

"Ζωντανεύει" το εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ

Γράφτηκε από την

Στην πρώτη φάση αξιολόγησης προσφορών από τους ομίλους ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intracom και Dimand εισέρχεται ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του project "Πολιτεία Καινοτομίας".

Αποσφραγίζονται σήμερα οι οικονομικές προσφορές για το για το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) δημιουργίας της «Πολιτεία Καινοτομίας» στο παλιό κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ, στη Λεωφόρο Πειραιώς 62.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες για το έργο είναι ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Ελλάκτωρ μέσω της θυγατρικής του Άκτωρ, ο όμιλος της Intracom και η εταιρεία developer ακινήτων Dimand.

Το έργο, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, έχει σκοπό τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτιριακό συγκρότημα της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, που αγγίζει σε εμβαδόν τις 17.900 τετραγωνικά μέτρα, ήταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980.

Στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία, φιλοξενώντας τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους.

Μετά την αξιολόγηση, τα σχήματα που θα προκριθούν, θα κληθούν να υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους και στις αρχές του 2022 αναμένεται να έχει αναδειχτεί ο ανάδοχος.

Ο επενδυτής, ο οποίος και θα έχει την εκμετάλλευση του έργου για 30 χρόνια, θα αναλάβει να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τις εγκαταστάσεις, αποδίδοντας ένα μέρος των ετήσιων εσόδων που θα έχει, στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας, και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνονται η ανακατασκευή ή/και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων ή/και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια, που απαιτείται από τη φύση ή τον σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας.
Πηγή: news247