Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 10:20

Με έργα 600 εκατ. ευρώ θα φτάσει το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα

Γράφτηκε από την
Με έργα 600 εκατ. ευρώ θα φτάσει το σύγχρονο τρένο στην Πάτρα

Ολα δείχνουν ότι είμαστε στην τελική ευθεία έτσι ώστε να επανασυνδεθεί η Πάτρα με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με δύο συν ένα μεγάλα έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ θα φτάσει ο σύγχρονος σιδηρόδρομος στην Πάτρα. Μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων με την τοπική κοινωνία αλλά και αρκετά διαφορετικά σχέδια φαίνεται πως είμαστε στην τελική ευθεία για να γίνει πραγματικότητα η επανασύνδεση της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι με την επαναλειτουργία του τμήματος Κιάτο-Αίγιο, ύστερα από 9 χρόνια διακοπής της γραμμής για την εκτέλεση των έργων αναβάθμισης. Πλέον η νέα γραμμή είναι διπλή ενώ κατασκευάστηκαν και νέοι σταθμοί με τερματικό αυτόν του Αιγίου φέρνοντας το τρένο μόλις 35 χιλιόμετρα μακριά από την Πάτρα, αναφέρει το news247.gr.

Η συνέχεια είναι αυτή που θα ολοκληρώσει την προσπάθεια και θα χρειαστούν 2+1 διαγωνισμοί για να ακουστεί και πάλι το σφύριγμα του υπεραστικού τρένου στην Πάτρα.

Βγαίνει ο διαγωνισμός Αίγιο-Ρίο

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στο τμήμα Αίγιο-Ρίο. To έργο περιλαμβάνει την κατασκευή της επιδομής (σιδηροτροχιές) της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους 32 χλμ. στο τμήμα Ροδοδάφνης – Πάτρας (περιοχή Μποζαϊτικα) της γραμμής Αθήνας – Πάτρας με Σηματοδότηση – Τηλεδιοίκηση και Ηλεκτροκίνηση, την κατασκευή σιδηροδρομικών Στάσεων, καθώς και φυτοτεχνικών εργασιών στο εν λόγω τμήμα.

Συνολικά περιλαμβάνεται η κατασκευή 8 σιδηροδρομικών Στάσεων: Ροδοδάφνης, Σελιανίτικων, Καμαρών, Ψαθόπυργου, Αραχωβίτικων, Αγ. Βασιλείου, Ρίου και Μποζαϊτικων. Το κόστος ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου προγραμματίζεται από την ΕΡΓΟΣΕ εντός του 2021 και η ολοκλήρωση του εκτιμάται για το 2025-2026.

Ρίο-Λιμένας Πάτρας

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας, συνολικού κόστους 429 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει νέα γραμμή 10,9 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα τελευταία 1,5 χλμ θα είναι μονή.

Το έργο προβλέπει υπόγεια διέλευση των γραμμών από τον αστικό ιστό της πόλης της Πάτρας με την μέθοδο cut and cover συνολικού μήκους 5,16 χιλιομέτρων.

Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η λειτουργία 8 σιδηροδρομικών στάσεων που λειτουργούν σήμερα (6 εκ των οποίων μετατρέπονται σε υπόγειες), με αντίστοιχη αναβάθμιση και εξασφάλιση της λειτουργίας του Προαστιακού Πατρών. Οι στάσεις θα έχουν ως εξής: Καστελλόκαμπος (επιφανειακή), Μποζαΐτικα (επιφανειακή), Κανελλοπούλου (υπόγεια), Αγυιά (υπόγεια), Παναχαϊκή (υπόγεια), Αγ. Διονύσιος (υπόγεια), Τριών Συμμάχων (Παλιό Λιμάνι – υπόγεια), Αγ. Ανδρέας (υπόγεια, με μετεπιβίβαση από/προς την υφιστάμενη μετρική ΣΓ προς Πύργο), Κατασκευή νέας Τερματικής Στάσης Νέου Λιμένα Πατρών (επιφανειακή).

Ο διαγωνισμός εκτιμάται από την ΕΡΓΟΣΕ ότι θα ξεκινήσει εντός του 2021 και θα πραγματοποιηθεί με το μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η ολοκλήρωση του έργου θα μας οδηγήσει στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας καθώς το υπόγειο τμήμα του έργου χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερη τεχνική κατασκευαστική πρόκληση λόγω του υπεδάφους της περιοχής που γειτνιάζει με τη θάλασσα.

Ακόμα ένα έργο

Πέρα από αυτά τα δύο μεγάλα έργα, αναμένουμε την επαναδημοπράτηση του έργου ηλεκτροκίνησης της γραμμής Κιάτο-Αίγιο μιας και ο τρέχων διαγωνισμός οδεύει προς ακύρωση. Το έργο κόστους 82 εκατ. ευρώ θα επαναπροκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες και αν δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Στη γραμμή Κιάτο-Πάτρα τα τρένα θα δύναται να αναπτύξουν ταχύτητες που θα φτάνουν κατά τόπους μέχρι και τα 200χλμ/ώρα και η απόσταση Αθήνα-Πάτρα με ένα εξπρές δρομολόγιο θα μπορεί να καλύπτεται σε λιγότερο από δύο ώρες.

 

 
NEWSLETTER