Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 12:45

Σε καλό δρόμο η αγορά των καυσίμων - Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης

Γράφτηκε από την
Σε καλό δρόμο η αγορά των καυσίμων - Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης

Σωτήριο για την αγορά καυσίμων αποδεικνύεται το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου με τις καταναλώσεις στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης να καλύπτουν μεγάλο μέρος από τις απώλειες της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, η κατανάλωση βενζίνης κατέγραψε άνοδο κατά 5% και του πετρελαίου κίνησης κατά 12,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ στο σύνολό της η αγορά κατέγραψε άνοδο κατά 12% σε σχέση με πέρυσι (το 2020 είχε σημειώσει πτώση 12% σε σχέση με το 2019). Όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου η ζήτηση ήταν ακόμη πιο ενισχυμένη τον Αύγουστο, συνθέτοντας ένα ευνοϊκό σκηνικό για την αγορά η οποία ωστόσο εξακολουθεί να προσβλέπει στη διατήρηση της θετικής πορείας και τον Σεπτέμβριο όπου υπάρχει προσδοκία για υψηλές καταναλώσεις στις τουριστικές περιοχές.

Ο Τουρισμός, όπως ήταν αναμενόμενο, συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση των καταναλώσεων, οι οποίες φέτος ευνοήθηκαν από την υψηλή ζήτηση για καύσιμα κίνησης καθώς οι καταναλωτές επέλεξαν τις οδικές μεταφορές, τη μετακίνηση με ΙΧ ενώ το 2021 αποδείχθηκε μια πολύ καλή χρονιά και για τα σκάφη αναψυχής (τα οποία καίνε πετρέλαιο κίνησης ενώ κάποια μικρότερα και βενζίνη). Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την χαλάρωση των μέτρων και τη μερική αποκατάσταση ενός θετικότερου κλίματος στην αγορά παρά την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

Η αγορά εκτιμά ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι θετικότεροι από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αλλά όπως υπογραμμίζει υπάρχουν δύο μεγάλα στοιχήματα: η διατήρηση της τουριστικής κίνησης και τον Σεπτέμβριο και η πορεία της ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης (η οποία εξαρτάται κυρίως από τον καιρό) και την τιμή εκκίνησης (η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό 3-4 ημέρες νωρίτερα ανάλογα με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, η οποία αυτή τη στιγμή κινείται λίγο πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι), η αγορά λαμβάνει ως δεδομένο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα αποτελέσει μια ακόμη τονωτική ένεση για τον κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε «πρεμιέρα» στα 78 λεπτά, τιμή αρκετά χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης ( 1,037 ευρώ), έναν χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: insider


NEWSLETTER