Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 10:32

Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος - Οι προϋποθέσεις

Γράφτηκε από την

Την έναρξη της σχετικής συζήτησης με τις εποπτικές αρχές την ερχόμενη Άνοιξη τοποθετούν οι τράπεζες. Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται και σε ποιες φάσεις μπορεί να ξεκινήσει έπειτα από 15 χρόνια η διανομή μερίσματος στους μετόχους.

Η διανομή μερίσματος στους μετόχους έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια δείχνει πλέον ώριμη και εντάσσεται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών για τα επόμενα χρόνια.

Ήδη ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των ελληνικών τραπεζών έδωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης κατά την παρουσίαση στην διεθνή επενδυτική κοινότητα των οικονομικών αποτελεσμάτων των ομίλων που διοικούν για το εννεάμηνο του 2021.

Χθες το απόγευμα ο κ. Ψάλτης τόνισε απευθυνόμενος σε διεθνείς επενδυτές ότι «εργαζόμαστε εντατικά στην τράπεζα προχωρώντας σε μια σειρά από παράλληλες κινήσεις που περιλαμβάνουν από την μείωση των κόκκινων δανείων μέχρι την ενίσχυση της κερδοφορίας, με τελικό σκοπό την διανομή μερίσματος.

Η ανάπτυξη των εργασιών, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους και τα υψηλά κεφάλαια, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, θα οδηγήσουν τον δείκτη κεφαλαίων στο 16% και αποτελούν ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα. Ωστόσο, πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση με τις εποπτικές αρχές, την οποία θα ξεκινήσουμε μόλις είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και η διοίκηση της Eurobank δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει την διαβούλευση με τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος ενώ ανέφερε ότι ο στόχος για διψήφια (10%) απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) το 2022 κρίνεται εφικτός με βάση τις ενδείξεις.

«Έχουμε μια σειρά θετικών εξελίξεων σε ότι αφορά την κεφαλαιακή μας θέση και ακόμα και φέτος η τράπεζα θα μπορέσει να δημιουργήσει οργανικό κεφάλαιο. Αυτό θα επιταχυνθεί το 2022», δήλωσε ο Φ. Καραβίας. Εκτίμησε μάλιστα ότι κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει η συζήτηση επί του θέματος με τις ρυθμιστικές αρχές είναι όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης του 2021, δηλ τον Μάρτιο, του 2022.

Οι προϋποθέσεις

Προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε μια κατάσταση κανονικότητας αντίστοιχη αυτής πριν το ξέσπασμα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, που θα του επιτρέψει να διανείμουν εκ νέου μέρισμα στους μετόχους τους, απαιτούνται μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις όπως η ενίσχυση της κερδοφορίας τους, ο πολλαπλασιασμός των εσόδων τους με την παράλληλη δυναμική ανάπτυξη νέων χορηγήσεων και φυσικά η μείωση των κόκκινων δανείων τους σε μονοψήφια ποσοστά, αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Έμπειρος τραπεζίτης επισημαίνει στο NEWS24/7 ότι «η διανομή μερίσματος, όσο κι αν ακόμη ακούγεται πρόωρη χρονικά, εντάσσεται σε ένα αντίστοιχο αναπτυξιακό πλαίσιο που έχουν θέσει ως στόχο οι τράπεζες. Με προβλέψεις που στοχεύουν σε διπλασιασμό των χρηματοδοτικών budgets, με πολλαπλασιασμό των εσόδων από προμήθειες, με διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου, αύξηση καταθέσεων και φυσικά, με ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όχι μόνο μονοψήφια, αλλά κάτω του 5%, η προοπτική της διανομής μερίσματος αποκτά υπαρκτή διάσταση» προσθέτει ο ίδιος.

Σε δύο φάσεις η διανομή μερίσματος

Η «απαγόρευση» διανομής μερίσματος από την πλευρά των τραπεζών, λήγει το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2021 και αφού θα έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα των stress tests και οι πιθανότητες για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των τραπεζών, οι διανομές τραπεζικών μερισμάτων, θα γίνουν σε δύο φάσεις.

Θα προηγηθούν μέσα στο 2023 οι τράπεζες στις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει χαμηλή συμμετοχή, όπως είναι η Eurobank Holdings όπου το ΤΧΣ έχει το 1,40% και η Alpha Services and Holdings στην οποία το ΤΧΣ κατέχει το 11,00% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς Financial Holdings, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, αφού προέχει η μείωση των υψηλών ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ στη μετοχική βάση των συγκεκριμένων τραπεζών. Ας σημειωθεί ότι μετά από τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές και την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ κατέχει το 27,00% των μετοχών της. Η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα παραμένει αμετάβλητη στο 40,30%.

Επομένως πρώτα θα πρέπει να αναμένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη μετοχική βάση των τραπεζών και μετά η έναρξη διανομής μερισμάτων, η οποία τοποθετείται χρονικά μέσα στο 2024.

Το ένδοξο παρελθόν

Η τελευταία πάντως φορά που οι μέτοχοι των τραπεζών έλαβαν κάποιο μέρισμα ήταν την άνοιξη του 2008 και αφορούσε την οικονομική χρήση του 2007. Ακολούθησε η οικονομική κρίση που διήρκεσε περισσότερα 10 χρόνια με αποτέλεσμα η φυσιογνωμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αλλάξει ριζικά, ενώ ακολούθησε στις αρχές του 2020,η υγειονομική κρίση που οδήγησε σε οικονομική κρίση, μέρος της οποίας μετατράπηκε σε τραπεζική χρήση. Ως εκ τούτου η ΕΚΤ συνέστησε στις τράπεζες να μην προχωρούν στη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους, από τα ενδεχόμενα κέρδη τους.

Οι συστάσεις αυτές συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 2020, με δεδομένη τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, την επιβολή ενός καθεστώτος moratorium και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι τράπεζες καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης έπρεπε να απορροφήσουν τους κραδασμούς της ύφεσης και να σταθούν όρθιες κεφαλαιακά.