Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 19:10

Εταιρείες Διαχείρισης: "Κούρεμα" και ρυθμίσεις για πάνω από 84.000 δάνεια το 2021

Γράφτηκε από την
Εταιρείες Διαχείρισης: "Κούρεμα" και ρυθμίσεις για πάνω από 84.000 δάνεια το 2021

Παράλληλα οι Εταιρείες Διαχείρισης κατάφεραν να "πρασινίσουν" και δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ τα οποία επανήλθαν ως εξυπηρετούμενα στα υγιή χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Στο "κούρεμα" με ταυτόχρονη ρύθμιση περισσότερων από 84.000 "κόκκινων" δανείων ύψους 3,5 δις. ευρώ προχώρησαν κατά την διάρκεια του 2021 οι Εταιρείες Διαχείρισης, ενώ παράλληλα με τις μεθόδους διαχείρισης που ακολουθούν κατάφεραν να "πρασινίσουν" και δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ τα οποία επανήλθαν ως εξυπηρετούμενα στα υγιή χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σήμερα οι Εταιρείες Διαχείρισης (servicers) διαχειρίζονται προβληματικά δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ για λογαριασμό τραπεζών και επενδυτών, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για δάνεια βαθιάς καθυστέρησης σε στάδιο προχωρημένων νομικών ενεργειών, για οφειλές που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το συμφωνημένο χρόνο αποπληρωμής αλλά και για ενήμερα δάνεια.

Να σημειωθεί ότι τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, από απλά καταναλωτικά μέχρι σύνθετο επιχειρηματικό δανεισμό, όπως περιπτώσεις ομολογιακών δανείων από πολλαπλούς πιστωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ) το 2021:

-Οι Εταιρείες Διαχείρισης - Μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε περισσότερες από 84.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από3,5 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δίνοντας σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Ταυτόχρονα, επεξεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων για δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

-Μέσω των Εταιρειών Διαχείρισης, δάνεια ύψους άνω των 2,8 δισ. ευρώ αναταξινομήθηκαν το 2021 ως «εξυπηρετούμενα» και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα Μέλη της Ένωσης απασχολούν σήμερα πάνω από 4.000 εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία στην πλειονότητά τους προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο. Με τη δραστηριότητά τους και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν αναδειχθεί πλέον σε βασικό πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παράλληλα με τις Τράπεζες και τις Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Βασική προτεραιότητα για το 2021 υπήρξε η παροχή ουσιαστικών λύσεων ρύθμισης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στόχο να επανέλθουν σε υγιή οικονομικό κύκλο ταυτόχρονα με τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία. Παράλληλα, η ΕΕΔΑΔΠ συνέχισε τις εποικοδομητικές συνομιλίες με τις εποπτικές Αρχές και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τη δευτερογενή αγορά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Παράλληλα η Ένωση:

1ον: Συνέβαλε στην προετοιμασία της πληροφοριακής υποδομής και της εφαρμοστικής νομοθεσίας του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και στη διαμόρφωση της δευτερογενούς εφαρμοστικής νομοθεσίας, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία πλήρως ψηφιοποιημένων διαδικασιών, όπως ενδεικτικά ο νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη διευθέτηση καθυστερούμενων οφειλών στο μέλλον.

2ον: Παρείχε ουσιαστική στήριξη στην υλοποίηση των Προγραμμάτων Γέφυρα Ι & Γέφυρα ΙΙ, μέσω των οποίων κατέστη δυνατή η ρύθμιση χιλιάδων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων. Με τη συνδρομή των Εταιρειών Διαχείρισης εντάχθηκαν στα ανωτέρω προγράμματα στήριξης δάνεια που υπερβαίνουν συνολικά τα 5 δισ.

3ον: Υπέβαλε τεκμηριωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως η αναμόρφωση του Προγράμματος "ΗΡΑΚΛΗΣ".

Οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΕΕΔΑΔΠ υπήρξαν επίσης σημαντικές. Συγκεκριμένα, η Ένωση:

Υποστήριξε τη διαμόρφωση του Προγράμματος Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού "@ξία", το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με βασικές οικονομικές έννοιες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα "@ξία" έλαβε πρόσφατα την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για να ενταχθεί στο επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πραγματοποίησε δωρεά εξοπλισμού σε εθελοντικές οργανώσεις πυρόσβεσης σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "ΔΕΣΜΟΣ", συμβάλλοντας στις προσπάθειες αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Υλοποίησε το Πρόγραμμα "EEDADP Green | 1.000 Trees", μέσα από το οποίο οι εργαζόμενοι των εταιρειών (Mελών της ΕΕΔΑΔΠ) πραγματοποιούν εθελοντικά δενδροφυτεύσεις σε αναδασωτέες περιοχές στον Υμηττό, με στόχο τη φύτευση 1000 δένδρων. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία "Let’s Do It Greece".

Μέσα από τη διαφάνεια και την αυστηρή τήρηση του εποπτικού πλαισίου, ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην ενίσχυση των συνθηκών ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία.

Πηγή: news247

 


NEWSLETTER