Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 10:45

Νέα μέτρα για ακρίβεια: Οι δικαιούχοι για το επίδομα στα καύσιμα – Αυξάνεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

 

Με το ντόμινο των ανατιμήσεων να συνεχίζεται η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται να κλειδώσουν ακόμη και σήμερα και θα αφορούν μια σειρά από τομείς, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος αλλά και τα καύσιμα.
 
 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε πως «γίνεται κάθε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να είναι ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια σε όλους τους κλάδους».
 
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, θα υπάρξει:
 
«συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου και γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια
Ενίσχυση οικονομική των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας
Παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων», χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο για το εν λόγω μέτρο θα είναι της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ ετησίως.
Τόνισε δε, πως «δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση «πυρηνικής φυσικής» ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως αύριο ή μεθαύριο θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.
 
Απαντώντας στην κριτική πως το Κράτος λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων και των ευθέως ανάλογων φόρων έχει σημαντικά αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «δεν πρέπει να υπάρχει έσοδα και τα έχει να κάθονται. Ήδη, τα μέτρα είναι και πέρα από τα όρια, έχουμε προβεί σε έκτακτες επιδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων βασισμένες σε μια συγκεκριμένη δημοσιονομική ισορροπία, που έχει ανατραπεί».
 
Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN o υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως «οκτώ στα 10 νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις στις επιδότηση του ρεύματος από 10% έως 30%».
 
Διευκρίνισε πως το όριο για την επιδότηση θα παραμείνει στις 300 kWh και πως θα επιδοτούνται ξανά μόνο οι κύριες κατοικίες. «Θα διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης επειδή καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν αυξηθεί οι τιμές τον Μάρτιο», τόνισε και ανέφερε πως «τις λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που θα απορροφούν ένα μεγάλο κομμάτι των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».
 
Μπαράζ συσκέψεων
Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, σε εξέλιξη είναι ένα μπαράζ συσκέψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο και εκτός απροόπτου οι οριστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν σήμερα Τρίτη και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις (αύριο ή πιθανότατα την Πέμπτη). Το βασικό πλέγμα μέτρων έχει ήδη κλειδώσει και γίνονται οι τελευταίοι υπολογισμοί για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί και μια ακόμα μάχη για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων.
 
Μέτρα στήριξης σε τρεις άξονες
Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως θα υπάρξουν μέτρα τριών «ταχυτήτων»:
 
Επέκταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο και τον Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη επιδότηση. Παράλληλα θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα οποία επίσης θα αφορούν το μήνα Απρίλιο.
«Επιστροφή φόρου» από τα καύσιμα στους πλέον ευάλωτους, μέσα απο μια ειδική πλατφόρμα (παρόμοια με του επιδόματος θέρμανσης). Ουσιαστικά η λύση που προωθείται προβλέπει πως ένα μέρος από τους πλεονάζοντες φόρους που συγκεντρώνει το κράτος θα επιστρέφονται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
 
Για το θέμα χορήγησης ενός «κουπονιού» στα καύσιμα υπήρξε χθες ερώτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ακρίβειας παντού. Άρα και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.
Χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προτεραιότητα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους αναπηρικών/ προνοιακών επιδομάτων, που θα πάρουν μία εφάπαξ ενίσχυση, που θα θυμίζει αυτή που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα. Επίσης θα καλυφθούν δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που με βάση το βασικό σενάριο θα πάρουν διπλό ποσό τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ethnos