Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 11:17

Τράπεζες - Στεγαστικά: Ελκυστικά σταθερά επιτόκια για να τονωθεί το ενδιαφέρον

Γράφτηκε από την
Τράπεζες - Στεγαστικά: Ελκυστικά σταθερά επιτόκια για να τονωθεί το ενδιαφέρον

Η αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων οδηγεί αρκετά νοικοκυριά στην αναβολή των σχεδίων για αγορά νέας κατοικίας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ωστόσο η αγορά αναμένεται να σημειώσει μικρή αύξηση. 

Καλύτερα του αναμενομένου εκκίνησε η χρονιά για την εγχώρια αγορά στεγαστικών δανείων με τους τραπεζίτες να εκτιμούν ότι παρά η μείωση του ενδιαφέροντος για απόκτηση κατοικίας με τραπεζική χρηματοδότηση το τελευταίο τετράμηνο, λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη επιτοκίων, το 2023 θα ολοκληρωθεί με νέα αύξηση των υπολοίπων.

Έτσι στα business plans που έχουν καταρτίσει για την τρέχουσα χρήση, εκτιμούν ότι οι νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων θα ανέλθουν στο 1,4 δις ευρώ έναντι 1,2 δις. ευρώ που έκλεισε το 2022. Πρόκειται για αύξηση της αγοράς κατά 17% μειωμένη ωστόσο σε σχέση με την περίοδο 2021 - 2022 που η στεγαστική πίστη έτρεξε με ρυθμό 30%.

Βασικό ρόλο στην αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα παίξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, το πρόγραµµα «Σπίτι µου», για το οποίο η σχετική πλατφόρµα επιδιώκεται να ανοίξει στα µέσα Μαρτίου.

Ποδαρικό με το δεξί
Την εκτίμηση των τραπεζών επιβεβαιώνουν και τα πρώτα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία η αξία των νέων συμβάσεων σε δάνεια της κατηγορίας διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 72 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται αρμοδίως πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που καταγράφεται στο συγκεκριμένο μήνα από το 2015, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η άνοδος ξεπερνά το 40%.

Ωστόσο η τάση αυτή δεν αναμένεται να συνεχιστεί καθώς τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα ως προς την πορεία των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια, οδηγεί αρκετά νοικοκυριά στην αναβολή των σχεδίων για αγορά νέας κατοικίας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επιπλέον, αναφέρουν πως μεγάλο ποσοστό των μεταβιβάσεων γίνεται σήμερα με χρήση αποταμιεύσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες επέκτασης του στεγαστικού χαρτοφυλακίου.

Γιατί φρενάρει η αγορά
Βασικός ανασταλτικός παράγοντας που εµποδίζει µια πιο δυναµική ανάπτυξη της αγοράς είναι το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων ενόψει και της νέας ανόδου που αναµένεται από την ΕΚΤ στην επόµενη συνεδρίασή της στις 16 Μαρτίου. Η Κεντρική Τράπεζα έχει προεξοφλήσει άνοδο του βασικού επιτοκίου κατά 50 µονάδες βάσης και ήδη το euribor 3µήνου έχει αναρριχηθεί σε υψηλό 15ετίας προσεγγίζοντας το 2,8%, ανεβάζοντας το µέσο κυµαινόµενο επιτόκιο πάνω από 5% – µαζί µε το περιθώριο (spread) που εφαρµόζουν οι τράπεζες. Οι εκτιµήσεις πλέον ανεβάζουν την πορεία του euribor στο 4% έως τα τέλη του χρόνου και έναρξη της πορείας αποκλιµάκωσης – µε αργό ρυθµό – από τα µέσα του 2024.

Πως θα διατηρηθεί η ζήτηση
Στην προσπάθεια τους οι τράπεζες να διατηρήσουν την ζήτηση για στεγαστικά δάνεια επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να συγκρατήσουν το κόστος δανειοδότησης στα περισσότερα προγράμματα.

Ενδεικτικά είναι επίσης τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οποία το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε σε 3,73% έναντι 3,01% τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Πρακτικά πρόκειται για σχετικά μικρή άνοδο σε σύγκριση με τη μεταβολή των διατραπεζικών δεικτών euribor, που την ίδια περίοδο ενισχύθηκαν κατά 200 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα οι τράπεζες περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους (spreads) στα κυμαινόμενα επιτόκια, το μέσο ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στις αρχές του έτους σε 3,90%, 110 μονάδες βάσης υψηλότερα από το καλοκαίρι, απορροφώντας έτσι περίπου τη μισή αύξηση των επιτοκίων euribor. Ταυτόχρονα, διατήρησαν, παρά τις προς τα πάνω αναπροσαρμογές το περασμένο φθινόπωρο, σε ελκυστικά επίπεδα τα σταθερά επιτόκια διάρκειας 3 έως 10 ετών.

Έτσι, τον Ιανουάριο το μέσο σταθερό επιτόκιο στη 10ετία ανήλθε σε 3,47%, μόλις 45 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα του Ιουλίου 2022.

Η πολιτική αυτή έχει σαν συνέπεια τα προγράμματα σταθερών δόσεων παραμένουν πρώτη επιλογή καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο το 65% των νέων δανείων έχει χορηγηθεί με σταθερό επιτόκιο.

Τα σημερινά επιτόκια ανά τράπεζα
Παρά την αύξηση κατά 0,50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τα σταθερά επιτόκια που ισχύουν σήµερα διαµορφώνονται από 3,10% για δάνεια µικρής διάρκειας 3 ετών και φθάνουν έως και 4,90% για µεγάλης διάρκειας 30 ετών.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα Πειραιώς εφαρµόζει επιτόκια σταθερά από 3,55% έως 5,05% για διάρκεια από 3 έως 30 έτη, ενώ το κυµαινόµενο επιτόκιο της τράπεζας διαµορφώνεται µε βάση το euribor 1 µηνός πλέον περιθωρίου, που ξεκινάει από 2,45% και φθάνει έως 3,20%. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου, µετά τη σταθερή περίοδο, εφαρµόζεται κυµαινόµενο επιτόκιο, το οποίο για τις υπόλοιπες τράπεζες βασίζεται στο euribor 3µήνου προσαυξηµένο κατά 3,3% ή 3,75% για την Εθνική Τράπεζα, κατά 2% έως 2,50% για την Alpha Bank και κατά 0,75% έως 2,5% για τη Eurobank.

Το σταθερό επιτόκιο της Alpha Bank για τα πρώτα 5 έτη διαµορφώνεται στο 3,60%, το σταθερό 10 ετών στο 4%, το σταθερό 15 ετών στο 4,20%, 20 ετών στο 4,60%. Τα επιτόκια της τράπεζας προσαυξάνονται κατά 0,30% σε περίπτωση χρηµατοδότησης άνω του 60% της εκτιµώµενης αξίας του ακινήτου.

Το σταθερό επιτόκιο για 10 έτη της Εθνικής Τράπεζας διαµορφώνεται από 3,80% έως 4,20%, το σταθερό για 15 έτη διαµορφώνεται από 4,05% έως 4,45%, για 20 έτη από 4,30% έως 4,60%, για 25 έτη από 4,45% έως 4,75% και το σταθερό επιτόκιο για 30 έτη διαµορφώνεται από 4,60% έως 4,90%.

Το σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια της Eurobank διαµορφώνεται στο 3,10%, για 5 χρόνια στο 3,60%, για 10 χρόνια στο 4%, για 15 χρόνια στο 4,20%, για 20 χρόνια στο 4,40%, για 25 χρόνια στο 4,50% και για 30 χρόνια στο 4,70%.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER