Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 09:06

Βήμα - βήμα η εκτύπωση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Γράφτηκε από την

 

 

Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται ο φορολογούμενος να γνωρίζει είναι τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Το πρώτο από τα οκτώ κλικ που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να μπορέσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ,είναι να εισέλθουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και στη συνέχεια να βρουν το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές».

Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Στη συνέχεια, πατάτε «Πιο Δημοφιλείς εφαρμογές» όπου πρέπει να επιλέξει και να κάνει κλικ εκεί που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Αμέσως μετά θα βρεθεί στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Τότε, ζητηθεί να συμπληρώσει το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιεί για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής του. Μόλις συμπληρώσει τα εν λόγω πεδία θα πατήσει την επιλογή «ΣΥΝΔΕΣΗ» και «Είσοδος».

Το πρώτο πράγμα που θα δει είναι ότι εκεί που αναγράφει «Έτος» εμφανίζει την επιλογή «2024».

Για να μπορέσει να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνει κλικ σ΄ αυτή την επιλογή και να βάλει ως έτος το 2023.

Αμέσως μετά θα διαπιστώσει ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2023» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf».

Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνει κλικ για να του εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2023.

Εφόσον δεν έχει καμία αλλαγή στην περιουσιακή του κατάσταση θα πρέπει το ποσό του φόρου που αναγράφεται να είναι το ίδιο με το περυσινό, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου αναφέρει το σημείωμα την 31η Μαΐου 2023.

 

ΑΠΕ