Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 14:00

Τόσκας: Έλεγαν οι πυροσβέστες ότι η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα

Γράφτηκε από την
Τόσκας: Έλεγαν οι πυροσβέστες ότι η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα

«Ημέρα πένθους, θλίψης, αλλά σφίγγουμε τα δόντια γιατί τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και πρέπει να τα παλεύουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον Realfm.

«Τα αίτια ερευνώνται, οι ανακριτικές υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους και οι δικαστικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν οι μεγάλες αυτές πυρκαγιές πρώτα στα Γεράνεια Όρη στην Κινέτα και στη συνέχεια στη Νταού Πεντέλης ήταν συνθήκες που από ότι λένε οι μετεωρολόγοι έχουν να συμβούν ίσως και 50 χρόνια», συμπλήρωσε.

«Επισκεφθήκαμε χθες την περιοχή, βλέπει κανείς λωρίδες καμένες και λωρίδες άκαφτες. Το 2007 καιγόταν η περιοχή της Ηλείας επί επτά ημέρες, εδώ σε 1,5 ώρα έγινε όλο το κακό. Με το που ξέσπασε η φωτιά στη Νταού, επειδή έχει την κρισιμότητα η περιοχή, εκτρέψαμε σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων από την Κινέτα στην Πεντέλη. Η φωτιά από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε σαν ιδιαίτερα κρίσιμη. Τα εναέρια μέσα χτυπούσαν την φωτιά και μου έλεγαν οι πυροσβέστες ότι η φωτιά έτρεχε πιο πολύ από τα εναέρια μέσα», υπογράμμισε.

«Οι πυροσβέστες μου λένε ότι και 20 αεροσκάφη να ήταν, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τη φωτιά, τώρα κάνουμε υποθέσεις. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής πήγαν γρήγορα, δεν μπορούσαν να ανακόψουν τη φωτιά», είπε ο κ. Τόσκας.

Ερωτηθείς αν υπήρξε εντολή εκκένωσης απάντησε: «Είναι μια περιοχή που πηγαίνω από μικρό παιδί και την ξέρω καλά. Έγιναν εγκλήματα και από μια παρθένα περιοχή, έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο. Ο τεράστιος φόβος πάντα ήταν με τις κατασκηνώσεις και τα εκατοντάδες παιδιά, τι θα γίνει αν χρειαστεί μαζική εκκένωση. Για φανταστείτε να είχαμε τέτοιες καταστάσεις, εκκενώθηκαν έγκαιρα έφυγαν με τη βοήθεια της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, όλα αυτά σε 1,5 ώρα. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Στη 1,5 ώρα ξέρετε... Ο νόμος προβλέπει να συγκληθεί συντονιστικό όργανο με ευθύνη του δημάρχου και να γίνουν εισηγήσεις από την πυροσβεστική και να παρθούν αποφάσεις. Προτεραιότητα ήταν οι κατασκηνώσεις, λήφθηκαν γρήγορες αποφάσεις. Είναι εύκολο κάποιοι να λένε ότι φταίει η αστυνομία και η πυροσβεστική. Δεν υπήρχε χρόνος και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στους υπηρεσιακούς, οι οποίοι έκαναν εξαιρετική δουλειά, είναι μισοκαμένοι με μεγάλη αυτοθυσία δούλεψαν οι πυροσβέστες».

«Η παραίτηση δεν γίνεται επειδή το ζητάει μια εφημερίδα. Στην Πορτογαλία έγιναν τεράστια σφάλματα στη διαχείριση. Από εκεί και πέρα αν ψάχνετε άνθρωπο βιδωμένο στην καρέκλα δεν θα τον βρείτε σε εμένα. Είμαι υποχρεωμένος να παλέψω σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να σβήσουν και οι υπόλοιπες φωτιές. Αυτή η κυβέρνηση παλεύει σαν σύνολο για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις. Βιδωμένος στην καρέκλα δεν είναι κανένας μας, ούτε εγώ», ανέφερε.

«Συνομωσιολογικά αυτή τη στιγμή δεν θα μιλήσω, αλλά θα σας δώσω δύο στοιχεία, από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά δεν περνούν τα καλώδια της ΔΕΗ. Όσο κι αν φυσούν δυνατοί άνεμοι, φωτιά μόνη της δεν ανάβει. Στα Γεράνεια την ίδια μέρα που ξέσπασε η φωτιά, ξέσπασαν άλλες δύο φωτιές. Το ψάχνουμε πολύ, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις, δεν θα αφήσουμε καμία πληροφορία ανεκμετάλλευτη. Φέτος ειδικά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής πηγαίνει από την πρώτη στιγμή στα σημεία. Υπάρχουν εντατικές έρευνες γιατί εδώ έγινε ένα έγκλημα», τόνισε.


NEWSLETTER