Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 22:46

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα για επιταγές, ενοίκια, στήριξη της Aegean

Γράφτηκε από την
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα για επιταγές, ενοίκια, στήριξη της Aegean

Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, όπως αναφέρονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σειρά μέτρων για τη στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τίτλο "Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις".

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για σειρά ρυθμίσεων για τη στήριξη της οικονομίας. Αφορά το θέμα των ενοικίων, της κάλυψης παγίων των επιχειρήσεων, το πλαίσιο στήριξης της Aegean το θέμα των επιταγών.

Ενοίκια

Σε σχέση με τα ενοίκια σε επιχειρήσεις κλειστές σε λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές προβλέπεται επιχειρήσεις προβλέπεται η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου το πρώτο δίμηνο του έτους.
Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, που κατέβαλε ο ενοικιαστής.

Επίσης τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι 15 Ιανουαρίου.

Πάγια

Επίσης προβλέπεται: Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων μέχρι του ποσού των 3 εκ. Μάλιστα με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος. Η ενίσχυση με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών» είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Aegean

Επιπλέον χορηγείται οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας που υπέστη, ποσού εκατόν είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (120,000,000 €) σύμφωνα με τους όρους του παρόντος άρθρου.

Η καταβολή της ενίσχυσης προς την εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» γίνεται με την αίρεση ότι η εταιρεία έχειπροβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας κεφάλαια εξήντα εκατομμυρίων ευρώ (60,000,000 €) και έχει αρμοδίως πιστοποιηθεί η πλήρης και εξ ολοκλήρου καταβολή του συνολικού ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εκδίδονται και παραδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς επιβάρυνση, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών εκδόσεως της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.». Οι εν λόγω τίτλοι αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης αριθμού μετοχών που αντιστοιχεί σε ποσοστό έντεκα και μισό (11,5%) επί τοις εκατό του, μετά την αύξηση, μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.». Η τιμή άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων ισούται με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER