Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 23:00

Ελεγχο καταγγελιών για αδιαφάνεια στον διαγωνισμό πρόσληψης οδηγών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την
Ελεγχο καταγγελιών για αδιαφάνεια στον διαγωνισμό πρόσληψης οδηγών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρεις αρμόδιοι τομεάρχες θέτουν ζήτημα αναζήτησης τυχόν ευθυνών των αρμοδίων οργάνων Διοίκησης του εν λόγω Οργανισμού.

Τον πλήρη έλεγχο των καταγγελιών περί αδιαφάνειας στον διαγωνισμό πρόσληψης οδηγών και τεχνιτών στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ζητούν με επιστολή που έστειλαν στο πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γιάννη Καραβοκύρη, οι τρεις αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς (Μεταφορών), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Εργασίας) και Κώστας Ζαχαριάδης (Εσωτερικών).

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Μπούρα, επισημαίνεται ότι τόσο δημοσιεύματα όσο και καταγγελίες εργαζομένων στην εταιρεία «θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση την εγκυρότητα και την νομιμότητα της όλης διαδικασίας και τίθεται πλέον απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, αναζητώντας ταυτόχρονα τυχόν ευθύνες των αρμοδίων οργάνων Διοίκησης του εν λόγω Οργανισμού».

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι ο επιτακτικός και επείγων χαρακτήρας ολοκλήρωσης των προσλήψεων δεν δικαιολογεί καμία απόκλιση από τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες (προκήρυξη και υλοποίηση) και από το σύνολο των κείμενων διατάξεων δικαίου που διέπουν την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κράτους δικαίου και μέλους της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς έχει μεταφέρει κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις του στη Βουλή τις καταγγελίες αυτές, ενώ έχει επισημάνει «την <αδράνεια> των κυρίων Μητσοτάκη και Καραμανλή στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, που έχει οδηγήσει στη αύξηση των φαινομένων συνωστισμού και των κρουσμάτων κορωνοϊού στα ΜΜΜ».

Επί της διαδικασίας του διαγωνισμού προσλήψεων, οι βουλευτές αναφέρουν ότι:

Στις 8/12/2020 αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού, με τη δημοσίευση προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων των απορριπτέων υποψηφίων.
Μετά από διαμαρτυρίες υποψηφίων, η κατηγορία της ιστοσελίδας του οργανισμού, όπου είχαν αναρτηθεί τα αποτελέσματα, βγήκε εκτός λειτουργίας. Επανήλθε μετά από αρκετές ώρες με νέα ανάρτηση των προσωρινών πινάκων, από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί τα εν λόγω προσωπικά δεδομένα.
Ως σήμερα, υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα στον Τύπο και καταγγελίες εργαζομένων, που χαρακτηρίζουν διαβλητό τον διαγωνισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Τύπο έχει καταγγελθεί ακόμα και η αλλαγή της σειράς κατάταξης των υποψηφίων από την πρώτη λίστα στη δεύτερη.
Να σημειωθεί ότι έως σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί οι πίνακες προσληπτέων, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στο ΑΣΕΠ για έλεγχο. Οι προσλήψεις αφορούν 367 θέσεις προσωπικού Δ.Ε. Οδηγοί Λεωφορείων και 56 θέσεις Δ.Ε. Τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στην ανώνυμη εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) και 186 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.).

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER