Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 11:06

Ελληνοτουρκικά: Συνέχεια προκλήσεων από την Άγκυρα

Γράφτηκε από την
Ελληνοτουρκικά: Συνέχεια προκλήσεων από την Άγκυρα

Ο Μάρτιος θα ξεκινούσε υποτίθεται με τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τίποτε όμως δεν προδιαθέτει για “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο.

Με τη ναυτική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ομάδων ειδικών δυνάμεων που ξεδιπλώνονται σήμερα στο Αιγαίο, η Άγκυρα συνεχίζει να κάνει επίδειξη δύναμης στον απόηχο των δηλέσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας που υποστήριξε χθες πως κακώς η Ελλάδα ενισχύει την αμυντική της θωράκιση. “Είναι φανερή η ισχύς της Τουρκία και του τουρκικού στρατού. Είναι ένας απο τους πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με την αγορά 3-5 αεροσκαφών και την προμήθεια 3-5 πλοίων. Δεν αρκούν, δεν αρκούν. Είναι άδικος κόπος”, είπε στην εφημερίδα Χουριέτ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Η Αθήνα πάντως δεν παρεμβαίνει στο παιχνίδι της ρητορικής όξυνσης κι επιλέγει να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στο διάλογο, αν και οι προσδοκίες από τις διερευνητικές επαφές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση της Αθήνας για επανέναρξη του διαλόγου την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως δήλωσε χθες (Real News) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα δεν είναι αυτή που θέλει να τορπιλίσει τη διαδικασία. “Είναι σαφές ότι προκλητικές δηλώσεις και "επιδείξεις δύναμης" δεν βοηθούν στις προσπάθειες για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή”, είπε ο κ. Δένδιας.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως πως στο τέλος η Τουρκία θα προσέλθει στο διάλογο, αφού το κλίμα είναι πολύ βαρύ για την ίδια αυτή σε Ευρώπη και στην Αμερική. Και μπορεί η Άγκυρα να μην επιθυμεί τη συνέχιση των επαφών, καθώς η φόρμα τους θεωρείται ιδιαίτερα “ασφυκτική” για τα Τουρκικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή όμως δεν θα ήθελε να χρεωθεί η ίδια μια πιθανή ρήξη. Στελέχη της Τουρκικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποχή προκλητικών ενεργειών, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας να προαναγγέλει την επιστροφή του Μπαρμπαρός στο πεδίο τους επόμενους μήνες.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά
Η Ουάσιγκτον πάντως εξακολουθεί να στοχοποιεί την Άγκυρα για μια σειρά από λόγους, με κυριότερη την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 που είχε σαν αποτέλεσμα τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αφού στο Πεντάγωνο είναι διάχυτη η αίσθηση πως η Άγκυρα υπονόμευσε την ΝΑΤΟϊκή άμυνα, και την αποβολή της από την προμήθεια των αεροσκαφών F-35.

Πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Πενταμερή του Κυπριακού
Παρά τη μεγάλη διάσταση που αποτυπώνεται στις δημόσιες δηλώσεις των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε επιστολή-πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμμετοχή του στην άτυπη Διάσκεψη για την Κύπρο, στις 27 με 29 Απριλίου, στη Γενεύη. Στην επιστολή του ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρει ότι στόχος της Διάσκεψης θα είναι να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές, ώστε να διαπραγματευτούν μια διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Υπενθυμίζεται ότι στην άτυπη πενταμερή θα συμμετάσχουν ο Έλληνας κι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και δεν αποκλείεται εκεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των δυο υπουργών έπειτα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Πηγή: reader.gr/ 


NEWSLETTER