Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 10:24

25η Μαρτίου: Παρέλαση με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής και τις κυρώσεις στην Τουρκία

Γράφτηκε από την

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα, στη παρούσα γεωστρατηγικά δύσκολη συγκυρία.

Το διήμερο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου ξεκινά σήμερα, ωστόσο η κυβέρνηση το βλέμμα της το στρέφει κυρίως προς το εξωτερικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την Σύνοδο Κορυφής (25 και 26 του μήνα), η οποία εν πολλοίς θεωρείται κομβική για την Αθήνα μιας και αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Μολονότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα έχει απομακρυνθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι οι κυρώσεις βρίσκονται πάντα πάνω στο τραπέζι, καθώς – όπως υπενθυμίζουν - το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε προηγούμενη συνεδρίασή του, εξουσιοδότησε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να φέρει μια έκθεση που θα αναφέρει τα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μενού των κυρώσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου η στάση της Τουρκίας συνεχώς αξιολογείται από την Ε.Ε. ενώ παραμένει η αποκλιμακώση της έντασης ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά το προσχέδιο η Αθήνα κρίνει την έκθεση ισορροπημένη και θετική, καθώς περιλαμβάνει πολλά ικανοποιητικά στοιχεία, αν και υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις.

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται καταρχήν το γεγονός ότι η έκθεση, όπως είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περιέχει μια διττή προσέγγιση: Αφενός στοιχεία για μια ενδεχόμενη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, τα οποία μάλιστα αναφέρονται ρητά και αναλυτικά. Αναφέρεται μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και προκαλέσει ενέργειες που θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της ΕΕ και κρατών- μελών της. Σε ό,τι αφορά τα αρνητικά, δεν υπάρχει ευρύτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Δεν υπάρχει, επίσης, αναφορά στο «casus belli».

Την ίδια στιγμή, πάντως, που στη Σύνοδο Κορυφής θα διεξάγεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ στην Αθήνα θα φορέσει τα καλά της για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ήδη στη πρωτεύουσα βρίσκεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον οποίο σήμερα θα έχει συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 2 αναμένεται να πατήσει ελληνικό έδαφος ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin και το απόγευμα αναμένεται η άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων (παρά την απουσία του Ε. Μακρόν τον οποίο θα αντικαταστήσει η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας, Φ. Παρλί) εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα, στη παρούσα γεωστρατηγικά δύσκολη συγκυρία.