Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 12:55

Βλάσης για ψήφο αποδήμων: Διευκολύνουμε μόνο όσους έχουν εκλογικά δικαιώματα (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

«Στόχος της κυβέρνηση είναι να διευκολύνονται όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν εκλογικά δικαιώματα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Δεν θέλουμε να δώσουμε σε κάποιον Έλληνα του εξωτερικού, που δεν έχει τη δυνατότητα, να ψηφίσει» διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός σε περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται μόνο στην επικράτεια και όχι στην εκλογική περιφέρεια. «Δεν διευρύνουμε καθόλου τον αριθμό αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου» τόνισε.

«Δεν μιλάμε για ομογενείς ή απόδημους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και δεν είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους. Δεν λέμε ο Έλληνας της δεύτερης και τρίτης γενιάς που δεν έχει εκλογικά δικαιώματα να ψηφίσει. Μιλάμε καθαρά για διευκόλυνση ψήφου, κάτι που γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου» υποστήριξε ο υπουργός.

«Αυτή είναι και η πρότασή μας. Η ψήφος του Έλληνα πολίτη με εκλογικά δικαιώματα του εξωτερικού θα είναι ισότιμη με την ψήφο του Έλληνα πολίτη που ζει εδώ. Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση και πληρώνουν ένα εισιτήριο για να έρθουν να ψηφίσουν και σε αυτούς που δεν την έχουν. Εάν συμφωνήσουμε ότι μπορούν να ψηφίσουν από την χώρα όπου ζουν μπορούμε να συζητήσουμε να μπορεί να γίνει και με την παρουσία του καθένα στο προξενείο» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Βλάσης.
«Για εκεί που δεν υπάρχει προξενείο και ψηφίζουν περισσότερα από 40 άτομα θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα» ενημέρωσε και διευκρίνισε πως «θα ψηφίζουν κόμμα και όχι βουλευτές στην εκλογική τους περιφέρεια. Δεν μιλάμε για καινούριο δικαίωμα ψήφου».